Wat kun je verwachten van een Marokkaanse Hammam

Marokkaanse Hammam

Uren, dagen, soms weken loop en slenter je door de zanderige, stoffige steden van Marokko. Moe en uitgeput hunker je naar wat rust en tijd om te relaxen, even heerlijk ontspannen. Ook daarvoor is Marokko de uitgelezen plek. En wel in de vorm van een heerlijke hammam. Waarschijnlijk heb je er al eens eerder van gehoord, maar wat het nou eigenlijk inhoudt, wat je kunt verwachten, blijft toch altijd een beetje spannend. Daarom heb ik het met groot genoegen al een paar keer voor jullie uitgeprobeerd.

Wat je kunt verwachten van een Marokkaanse hammam?

Elke hammam is net even wat anders, al is er een grove scheiding te maken tussen de lokale hammam’s, een plek speciaal voor de lokale bevolking en de meer toeristische hammam’s die als paddenstoelen uit de grond schieten, om alle toeristen van een spa ervaring te kunnen voorzien. Bij de traditionele hamma’s gaat het vooral om een ritueel van reiniging, hier zal je in veel gevallen je eigen zeep moeten meenemen en ook jezelf moeten inzepen. Daarin tegen zijn er tal van hammam treatments waar je volledig in de watten wordt gelegd.

Hammam arrangement

De arrangementen die ze aanbieden zijn over het algemeen vrijwel hetzelfde. Eerst mag je, je uitkleden en krijg je een wegwerp slipje aan, dit is niet altijd zo soms houdt je je eigen slipje aan, neem dus voor de zekerheid één extra mee.

Daarna word je naar een warm stoombad gebracht, een vochtige warme ruimte, een sauna. Even afhankelijk van de hammam of treatment mag je plaats nemen op een krukje of op een stenen tafel, waar je helemaal wordt ingezeept met een traditionele zwarte zeep. Je hoeft zelf niks te doen, dit word allemaal voor je gedaan. Ik vond dat de eerste keer een beetje onwennig, maar uiteindelijk kun je hierdoor wel helemaal relaxen.

Daarna wordt je weer afgespoeld met warm water. Opnieuw wordt je daarna ingesmeerd, als je er niet al lag dan mag je nu plaats nemen op de stenentafel. Waarmee je wordt ingesmeerd kan nog wel eens verschillen ik had eens een ‘7kruiden hammam’(echt een aanrader), maar vaak is het een kleimasker, soms kan je kiezen en soms is het een standaard treatment.

Dit laten ze even intrekken; het is heerlijk warm in de stomende kamer. Daarna wordt je weer helemaal afgespoeld en in mijn geval werd ook gevraagd of ze mijn haar mocht wassen. Ik kreeg een heerlijk, naar rozen en kruiden, geurend, mengsel vanuit een theepot, over me hoofd gegoten. Goddelijk!

Massage

Daarna, afhankelijk wat voor arrangement je hebt gekozen, mag je daarna plaats nemen op de massagetafel en mag je ter afsluiting genieten van een heerlijke massage. Helaas laat dit laatste nog al eens te wensen over. Vooral in de grote steden zoals Marrakesh, wordt het vaak een beetje afgeraffeld.

Ook heb ik verschillende verhalen voorbij horen komen, over meiden die vooraf betaalden (wat vaak toch wel gebruikelijk is, dus niet helemaal te voorkomen) en dan vervolgens maar de helft van de afgesproken tijd een massage krijgen. Vaak is de massage ook niet echt stevig en is het meer een soort aaien. Een beetje jammer. Het beste is via, aanbevelingen in een goede hammam terecht komen.

Ik kan nu wel een paar aanbevelingen doen, maar mijn ervaringen waren ook lang niet allemaal zo goed en het hangt ook af van welke medewerker je krijgt. Nu een aanbeveling doen geeft daarom geen garantie voor een succesvolle ervaring.

Afsluiting

Daarna mag je, je weer aankleden en is je arrangement voorbij. In een goede hammam krijg je misschien nog een glaasje water, maar dit is niet altijd het geval. Zorg in ieder geval dan zelf dat je voldoende drinkt. Het is misschien een open deur, maar na een sauna en massage worden veel afvalstoffen verwijdert en is water drinken heel belangrijk, om uitdrogen te voorkomen. Na de hammam voel je, je weer heerlijk, schoon, relaxed en als herboren.

Heb jij al eens een Marokkaanse hammam gedaan? Laat in een reactie weten hoe je het vond!

Alles voor een hammam bij jou thuis