Trieste, het onbekende Italië

Triëste
Triëste is een niet zo bekende en toeristische stad in Italië, aan de grens met Slovenië en Kroatië. Waarschijnlijk door zijn ligging is het onder de toeristen niet zo bekend. Maar niet minder de moeite waard. Ik reisde naar Triëste, als tussenstop tijdens mijn reis door Slovenië en Kroatië. Tijdens mijn verblijf in Triëste was het nogal bewolkt en later ging het zelfs regenen. Waardoor het in mijn geheugen staat als een trieste stad, misschien geheel onterecht, want het heeft weldegelijk wat te bieden.
Bezienswaardigheden
  • Canal grande. Dit is het enige kanaal van de stad en verwacht nou niet zo iets als Amsterdam. ‘Grande’ is in deze een beetje misleidend, het is niet groter dan een straat lang. Het water, afkomstig van de golf of Triëste, stroomt hier doorheen en eindigt bij het Piazza Tonio Ovo, en de kerk, Chiesa di Sint’Antonio Taumaturgo o Nuovo. Dit kanaal is echt een van de mooiste plekjes van Trieste. Je kunt er heerlijk zitten bij een van de cafétjes en restaurantjes. Al is het er niet spotgoedkoop.
Trieste canal grande
canal grande
  • Molo Audade dit is een grote aanleg stijger die tot ver de zee in rijkt, waardoor je een mooi uitzicht hebt over de golf van Triëste. Maar als je, je ook even omdraait, heb je een prachtig zicht op de stad Triëste. Het plein, Piazza Dell’Unita D’Italia, is vanaf het water al goed te zien. Links en rechts heb je een mooi industrieel zicht op de haven. Waaronder rechts de Oude drijvende kraan, Ursus.
Trieste Ursus
Ursus
Trieste
uitzicht over de golf van Trieste
Trieste
Haven
  • Piazza dell’unita d’italia, hét stadsplein van Trieste aan het water. Het doet me een beetje denken aan Venetië, doordat het zo dicht aan het water ligt. Aan dit plein vindt je het museum, Civico museo d’Arte Orientale.
Piazza dell’unita d’italia
Piazza dell’unita d’italia
fountain Piazza dell’unita d’italia
fontein
  • De stad telt nog veel meer andere museums, waaronder: een zee museum, een natuur historisch museum, treinspoormuseum, oorlogsmuseum, nationaal historisch museum, joodsmuseum, een handelsmuseum en een kunstgalerij voor moderne kunst. Sommige hiervan zitten niet in de oude binnenstad, maar er net buiten. Ook is er een Natuur reservaat, Marina d’ Miramare.
  • Romeins theater, Teatro Romano. Het romeins theater is rond 150 na Chr. gebouwd en biedt plaats aan z’n 6000 personen. Zomers worden hier festivals gehouden en wordt het tijdelijk overdekt.
Teatro Romano Trieste
Teatro Romano
  • Boog van Ricco, Arco di Riccardo. Het werd in de 1e eeuw voor christus gebouwd, waarschijnlijk in opdracht van keizer Octavianus Augustus.
  • Kasteel en park, Castello e Parco do Miramare. Het kasteel werd tussen 1856 en 1860 gebouwd als zomerverblijf voor Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte van België, dochter van de Belgische koning Leopold I. Maximiliaan was gouverneur van dit gebied en woonde er vier jaar. Het witte kasteel ligt in een park van 22 hectare met een exotische beplanting en uitzicht over de Adriatische Zee.
  • Chiesa greco ortodossa di san Nicolo’, een Grieks orthodoxe kerk.
Chiesa greco ortodossa di san Nicolo
Chiesa greco ortodossa di san Nicolo
  • Grotta gigante net buiten de stad, bereikbaar met de bus, liggen de grotten Gigante of ook wel bekend als, Riesengrotte of als Grotta di Brisciachi. De grot werd in 1995 uitgeroepen tot de meest toeristische grot ter wereld. Ze bevatten onder andere, stalactieten en stalagmieten.
Omdat ik in Slovenië al in de Postojna grotten was geweest en ik hier maar één dag verbleef, heb ik deze grotten overgeslagen, maar ze lijken me echt de moeite waard. Ben je er geweest? Laat even een reactie achter, ik ben zeer benieuwd.