Taj mahal – reisplannen

Taj Mahal

Het stond al lange tijd op mijn bucketlist en nu gaat het er dan (hopelijk) eindelijk van komen. Dit was de eerste trigger voor mijn reis naar India; de rest van mijn reisplannen kwamen eigenlijk pas toen ik besloten had dat ik hier naartoe wilde.

De Taj Mahal! Eén van de zeven wereld wonderen die mij altijd al heeft gefascineerd. Van alle kanten even mooi en gelijk. Ultieme perfectie. Bestaat dat eigenlijk wel?

Het bizarre verhaal achter de Taj Mahal, maakte mij alleen maar nieuwsgieriger naar dit imposante mausoleum met zoveel unieke details. De vijfde heerser van het mongoolrijk, Shah Jahan, liet dit grafmonument bouwen, tussen 1632 en 1648, als laatste rustplaats voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. Zij was echter niet zijn enige vrouw, maar wel zijn favoriet. Zij stierf in 1631 vlak na de geboorte van haar 14e kind. Wat haar liefde voor deze man laat blijken. Later is ook Shah zelf, bijgezet in de tombe.

Het bouwwerk

De Mongolen hadden de gewoonte om grafmonumenten in symmetrisch aangelegde tuinen te bouwen. Tuinen staan in Islamitische traditie symbool voor het paradijs en de Mogols deden een poging om voor hun overleden dierbaren een hemelse plek op aarde te creëren. De Taj staat niet zoals gebruikelijk in het midden van de tuin, maar op een verhoogd platform aan de oever van de yamuna-rivier in Agra en is daardoor vanuit de wijde omgeving te bewonderen. Op de hoeken staan, vier minaretten die het gebouw een driedimensionale referentie.

Als de zon weerspiegelt, op de marmeren buitenzijde dan verandert de kleur van zacht grijs naar parelmoerachtig crème en oogverblindend wit. Dit lichtspel is een belangrijk onderdeel van het ontwerp en symboliseert de aanwezigheid van Allah, die niet mag worden afgebeeld.

Aan weerszijden vind je twee identieke in roodzandstenen gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Tussen het mausoleum en de hoofdpoort van het complex ligt de tuin, die volgens het Perzische ‘chahar bagh’ patroon, in vier gelijken perken is verdeeld.

Het mausoleum is zo bekend vanwege haar ultieme symmetrie, de verfijnde decoraties in de vorm van kalligrafieën uit de Koran, marmeren reliëfs en het ingelegde steenwerk en het lichtspel die het gebouw steeds een andere dementie geeft.

 

De Taj Mahal wordt hoogstwaarschijnlijk een de van mijn hoogte punten van mijn ‘grote reis’. Benieuwd wat ik nog meer in de planning heb staan? Blijf me dan volgen

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie