Pula een theater aan bezienswaardigheden

Pula

Mijn bezoek aan Pula was zeer verassend. De sfeer, de mensen en zeker ook de bezienswaardigheden, zijn echt de moeite waard. Ik neem jullie graag me naar mijn leukste highlights van Pula.

Amfitheater

Amfitheater Pula
Amfitheater
Amfitheater Pula
Amfitheater
Waarschijnlijk het meest indrukwekkende van Pula. Waarschijnlijk denk je bij een amfitheater gelijk aan de grootste en oudste, ter wereld namelijk het Colosseum in Rome. Maar de romeinen lieten ons veel meer na, dan die ene van de 7 wereld wonderen.
Deze in Pula is iets kleiner maar niet minder indrukwekkend. Hij werd tussen 2 v. Chr. En 14 n. chr. gebouwd. Onder leiding van Keizer Vespasianus, werd hij nog eens vergroot en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het ovale bouwwerk heeft een oppervlakte van 132,5 bij 105,1 meter. De arena is 67,9 bij 41,6 meter. De buitenste ring bestaat uit drie verdiepingen en werd gebouwd uit kalksteen. De onderste twee verdiepingen bestaan uit 72 arcaden en de bovenste ring heeft 64 rechthoekige openingen.
Omdat het amfitheater tegen een helling is gebouwd heeft de zijde hoger op de heuvel echter maar twee verdiepingen. Er was plaats voor 23.000 toeschouwers. De arena werd met een ijzeren hek afgescheiden van het publiek. Er waren vijftien toegangspoorten en onder de vloer van de arena liepen tunnels van waaruit gladiatoren en wilde dieren de arena konden betreden. De gladiatoren waren meestal mannen, maar soms waren er vrouwen met zwepen om de leeuwen te temmen.

Arch of sergii romeinse triomfboog

Arch of sergii romeinse triomfboog
Arch of sergii

Deze boog werd opgericht als symbool voor de overwinning bij Actium op 2 september 31 v.Chr. De bouw werd betaald door Salvia Postuma Sergia, de zuster van de drie broers, waarnaar deze boog is vernoemd, “met haar eigen geld”, zoals de hoofdinscriptie aangeeft, en niet zoals de gewoonte was door de staat. Er wordt vermoed dat de bouw begon in 29 v.Chr. en eindigde in 27 v.Chr.. Oorspronkelijk stond de boog voor de hoofdpoort van de stad, de in 1829 gesloopte Porta Aurea, en is daardoor maar langs een zijde versierd, met Korintische zuilen, Cupido’s en bucrania. Onder de boog liep de Via Flavia, een Romeinse weg die het forum van de stad verbond met Triëst en Aquileia.

Mozaiek met de naam: “The Punishment of Dirce”,

vind je in het voormalig church of the Holy heart. Het komt uit de 3e eeuw en is verbonden met de legende van Dirce, een Griekse mythologie. Het is 12 meter lang en 6 meter breed.
Het ligt z’n twee meter onder het straat niveau van nu. Dit geeft een goede indruk hoe het er eeuwen geleden uit moet hebben gezien toen het straat niveau dus een stuk lager was.
mosaic “The Punishment of Dirce”,
Mozaïek
mozaiek“The Punishment of Dirce”
Mozaïek
Het is een beetje lastig te vinden en daardoor wordt het, onterecht, door vele vaak overgeslagen of gemist. Maar ik beloof je het is, naast het amfitheater, echt een van de eyecatchers van Pula.
Je vind het als je recht voor de ruïnes van de kerk Formosa staat, daar ga je links en vind je het in een stukje woonwijk. Aan de straat maar omgeven door gebouwen die er naast en overheen gebouwd zijn, omdat het mozaïek onder het straat niveau ligt. Je kunt door het hekwerk heen naar beneden kijken maar er niet daadwerkelijk overheen lopen of iets dergelijks. Kan je het niet vinden vraag dan een van de local’s zij helpen je graag.

St. Maria Formosa

Van deze basiliek uit de 6e eeuw is nog maar weinig over. Alleen het kapelletje staat nog overeind. Wel kun je over het grasveld zien hoe groot de kerk ongeveer was. De naam Formosa betekend magnificent, prachtig. Deze naam dankt de kerk aan de oogverblindend mooie marmeren decoraties, mozaïeken en fresco’s die de kerk ooit rijk was.
St. Maria Formosa
St. Maria Formosa
St. Maria Formosa
kapel van St. Maria Formosa
In de 16e eeuw werd deze kerk geroofd en gesloopt. Sommige van deze marmeren beuken zijn nog wel te vinden in Venetiaanse kerken. Zo zegt men dat in 1242 de Venetiaan Doge Giacomo Tiepolo, vier beuken van de basiliek meenam en deze achter het hoofdaltaar van het st. Mark basiliek, in Venetië plaatste. Andere beuken zijn weer terug te vinden in Duke’s palace, the church of our lady of health, in Venetië. Tegen de tijd dat Jacopo Sansovino in Pula aankwam voor restauratie van de kerk, was het al te laat en alleen de kapel was nog overeind, zoals vandaag de dag nog te zien is.    

Fortessa

view form Fortessa Pula
uitzicht
Dit fort werd gebouwd van 1851-1855 ter verdediging van het Australische leger. Het is nu toegankelijk voor publiek. Al ging het mij meer om het fantastische uitzicht over Pula, die je vanaf de berg hebt.

Forum plein

Wat vroeger het forum van Pula was, is nu nog steeds het belangrijkste plein van de stad. Het is een druk stadsplein waar je heerlijk plaats kunt nemen op een van de vele terrasjes.

Tempel van Augustus

tempel van Augustus, Pula
Tempel van Augustus
Op ditzelfde plein vind je ook de tempel van Augustus. Deze goed bewaard gebleven tempel is waarschijnlijk gebouwd tussen 2 v. chr. En 14 n. chr., opgedragen aan Augustus, de eerste Keizer van het romeinse rijk.

Rimsko kazaliste / klein romeins theater

Het is waarschijnlijk gebouwd in de 1e eeuw. Op de oostelijke helling van de Pulaski-heuvel aan de voet van de oude legerbasis. Het besloeg veel meer ruimte dan vandaag zichtbaar is, omdat archeologisch onderzoek nog niet is voltooid.

Zerostrasse

Dit is de hoofdstraat van Pula, aan deze straat vind je alle (grote) winkels.

De haven van Pula

Het is niets meer dan een ligplaats voor boten. Maar voor mij altijd een fijn rustpunt in een stad.
port of Pula
haven
Voor culturele museums kunt u o.a. hier terecht:
House of the olive oil, Historical and marterim museum of istrie, Sacred hearts gellerij.
follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram