Pompeï, een wandeling langs romeinse oudheid – deel 2 –

Pompeï 

De Vesuvius legde door een uitbarsting in 78 n.c. de hele stad onder een dikke laag van as. Hierdoor is deze Romeinse stad zeer goed bewaard gebleven.

Ik ben geen kenner, maar vooral een liefhebber! Daardoor ben ik me met der tijd steeds meer gaan verdiepen in de geschiedenis van het Romeinse rijk.  Ik neem jullie in deze blogpost mee langs alle bezienswaardigheden van pompei en licht (naar mijn inzicht) de mooiste, belangrijkste of meest interessantste bezienswaardigheden of highlights van Pompeï voor jullie uit. Ik zal proberen er iets over te vertellen wat het duidelijker moet maken waar je nu eigenlijk naar kijkt. Waardoor je bezoek steeds meer de moeite waard is.

Vorige week begon ik met het eerste deel van deze wandelroute door Pompeii. Heb je deze gemist? Klik dan hier. Vandaag ga ik weer verder waar we zijn gebleven.

 

In sectie III heb je rechts Casa di Trebio Valente, veel hiervan werd verwoest tijdens de bombardementen in 1943.

Vervolg je weg door de hoofdstraat. Rechts heb je nu segment IX met naast elkaar Casa Giulio Polibio en Insula dei Casti Amanti Beide zijn dicht voor verdere opgraving, herstel en restauratie. deze site is in het Italiaans, maar geeft een goede indruk wat voor goed werk er wordt verricht. 

Links uit sectie I heb je nu, naast elkaar, Casa dei Frutteto o dei Cubicoli Floreali en Casa e Thermopolium di Vetutius Placidus.

Casa dei Frutteto o dei Cubicoli Floreali 

Dit is waarschijnlijk een heel oud huis geweest. Dat wordt zo gedacht door de overblijfselen van de decoraties in ‘eerste stijl’. Het is niet bijzonder groot; het heeft een atrium (binnentuin) en een zuilengalerij. De kamers liggen niet rondom het atrium, zoals vaak gebruikelijk, maar aan één kant.

Een afdruk van de houtenvoordeur is bewaard gebleven. De kamers zijn versierd met de afbeeldingen van een tuin. Je kunt oleander-, laurier-, mirte-, citroen- en kersenbomen zien, vogels vliegen rond tussen de planten. Er zijn ook kleine afbeeldingen toegevoegd die Dionysische of Egyptische scènes laten zien. In de zogenaamde zwarte cel (kamer) worden afbeeldingen van de cultus van Isis afgebeeld boven de klomp, hoewel deze ruimte wordt afgebeeld als een boomgaard. Hierboven verschijnt Dionysus op een galopperende panter. Het is moeilijk te zeggen of deze schilderijen gebaseerd zijn op een religieuze overtuiging, of dat de eigenaar gewoon een voorliefde voor het exotische had.

pompeii - Casa dei Frutteto
mozaiek

pompeii - Casa dei Frutteto

pompeii Casa dei Frutteto

pompeii - Casa dei Frutteto

De eetkamer is ook geschilderd met een zwarte achtergrond; de ruimte is verdeeld door geschilderde pilaren en heeft drie grote schilderijen en verschillende kleine afbeeldingen.

Alle andere kamers in het huis zijn niet geverfd. Uit de ongeveer 100 amforen (kruiken) in het huis werd geconcludeerd dat hier een wijnhandelaar woonde.

Casa e Thermopolium di Vetutius Placidus

pompeii - vetutius placidus

Dit is een mooi voorbeeld van de hoeveelheid rijkdom en welvaart ze in de oudheid genoten. In deze plaats bedienden ze drankjes en warm eten, bewaard in grote potten ingebed in de rijkelijk versierde metselwerken balie. Interessant is het heiligdom op de achterste muur, dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Een lararium (huiskappel of altaar) dat is gewijd aan de godenbeschermers van het huis (Lari), de Genio-beschermer van de eigenaar, de god van de handel (Mercurius) en de god van de wijn (Dionysus).

Aan de achterzijde, direct verbonden met de winkel, is het huis versierd met fijne fresco’s en een triclinium (eetzaal) om buiten te eten. In een van de grote terracotta potten die in het aanrecht waren geplaatst, vond men een kleine schat van bijna drie kilo aan munten, waarschijnlijk de laatste inkomsten van de gastheer, die bevestigden hoe rendabel de activiteit van de herberg was.

Casa dell’Efebo

Weer terug op de Via Dell’ Abbondaza kun je de eerste straat links voor casa dell’Efebo. Het dankt zijn naam aan de ontdekking van een standbeeld in de vorm van een Ephebe (het lichaam van een jongeman)

Het huis behoorde toe aan een Publius Cornelio Tegeste, waarschijnlijk een Pompeïsche middenklasse handelaar, met een voorliefde voor schilderijen, gezien de vondsten.

(Je kunt deze ook overslaan en gelijk rechtdoor lopen) Ga aan het eind van de straat rechts voor nummer 7 sectie I, Casa del Menandro vernoemd naar een goed bewaard gebleven fresco van Menander.

Casa di Paquius Proculus

Ga weer terug naar de hoofdweg en sla opnieuw linksaf hier vind je Casa di Paquius Proculus. Deze langwerpige woning was waarschijnlijk van een rijke invloedrijke pompeïsche burger. Het is een oud huis uit 2 v. c. en heeft verscheidene verbouwingen ondergaan. De hoofdingang bezit het beroemde mozaïek met de hond aan de ketting tussen halfopen deuren, evenals militaire symbolen (schild, lans en tweekoppige).

pompei - Casa di Paquius Proculus
hond met de ketting
pompeii - Casa di Paquius Proculus
vloer mozaiek

pompeii -Casa di Paquius Proculus

Het atrium heeft een bijzonder vloermozaïek met geometrische panelen met verschillende soorten dieren, roeiriemen, roeren en menselijke hoofden en is een van de grootste en best bewaarde van Pompeï. Ik kon niet verder de woning in, deze was afgesloten door een hek. (heeft aparte openingstijden)

Verder heeft deze woning (van drie verdiepingen) diverse muurversieringen. De achterkant van het huis heeft een zuilengalerij van kalksteen en bedekt met rode en witte pleister en aangevuld met andere bakstenen. In het midden van de tuin is een marmeren bassin met vier kolommen die een weelderige pergola ondersteunen.

Terug op de hoofdweg vind je naast elkaar Casa del larario di archille en Fullonica di stephanus

Fullonica di stephanus

Recentelijk zijn in (2014) nog onderhoud en restauratie werkzaamheden uitgevoerd. Het was voor de romeinen een belangrijk pand; het was namelijk een wasserette. Niet alleen voor het wassen van kleding, maar vooral ook voor het wassen van wol, welke daarna dan werd gesponnen tot draad.

pompeii - Fullonica di stephanus
atrium
pompeii - Fullonica di stephanus
het dak
pompeii - Fullonica di stephanus
impluvium
pompeii - Fullonica di stephanus
gevonden voorwerpen
pompeii - Fullonica di stephanus
diepere bassins

Een trap leidt naar het terras boven het atrium, het enige voorbeeld van een atrium met een intact dak niveau, in heel Pompeï. Hier in de buitenlucht vond het drogen en bleken plaats. Het impluvium (waar water werd verzameld in de centrale binnenplaats) had een tank van lage muren, waarschijnlijk voor het delicate wassen van textiel.

Aan de andere kant van het gebouw zijn diepere bassins hier werden stoffen gewassen door met de voet te stappen in water en soda. (zeep was er nog niet) of ook wel met menselijke of dierlijke urine die als zeer effectief werd beschouwd. (Als je daar meer over wil lezen raad ik je deze pagina aan. erg interessant.

 Casa di Casca Longus of dei Quadretti teatrali

Er naast het: Casa di Casca Longus of dei Quadretti teatrali welke zeker de moeite waard is.

Het huis bestaat uit meerdere wooneenheden die zijn verbonden door tuinen. De fresco’s in het atrium zijn geïnspireerd op werken van Euripides en Menandro. Maar het huis is vooral bekend geworden door de ontdekking van de leeuwen marmeren dragers. Deze was bestemd voor de kantine. De steunen hebben een gravatie van de eigenaar P. Servilius Casca Longus. Hij was een van de belangrijkste architecten van de samenzwering tegen Caesar in 44 v.c. en doelwit van de vervolging georganiseerd door Octavian tegen alle auteurs van de cesaricide.

pomeii - Casa di Casca Longus

De inrichting van zijn huis was verspreid in veilingen en kwam uiteindelijk decennia later terug bij de inrichting van de rijke eigenaar van dit huis, een zorgvuldige verzamelaar van waardevolle voorwerpen.

Op de hoek vindt je het minder imposante Casa del Citarista

 Casa di Epidius rufus

pompeii - Casa di Epidius rufus

Weer even aan de andere kant van de straat in sectie IX vind je Casa di Epidius rufus. Deze staat niet op de kaart, maar is zeker een aanrader. Hij heeft nummer 8 van sectie IX. Dit grote huis, gebouwd in de Samnitische periode, in de tweede helft van de 2e eeuw voor Christus. Gezien het aantal keren deze twee namen voorkomen in de verkiezingspropaganda op de voorgevel en op de muren van de naburige gebouwen, moet deze woning waarschijnlijk van Marcus Epidius Rufus of Marcus Epidius Sabinus zijn geweest.

Buiten loopt een kleine trap langs de façade, een ongewoon architectonisch kenmerk. Voorbij de entree is een atrium in Griekse stijl, van een imposante grootte, met zestien kolommen rond het impluvium bassin in het midden. Dit is de meest opvallende atrium van Pompeii, in de Korintische orde. Rondom zijn kamers gebouwd.

 

Volgende week vervolg ik weer onze tour door de imposante stad van Pompeï. Houdt me dus in de gaten voor het vervolg. komende tijd deel ik ook mooie foto’s van Pompeii op insta.