Pompei, een volledige dagtrip romeinse opgravingen – Deel 1 –

Pompeï

De Vesuvius legde door een uitbarsting in 78 n.c. de hele stad onder een dikke laag van as. Hierdoor is deze Romeinse stad zeer goed bewaard gebleven.

Als groot liefhebber van de Romeinse geschiedenis, stond Pompeï al lange tijd op mijn verlanglijstje van must-see plaatsen. De opgravingen zijn immens groot en als je alles wilt zien moet je zeker wel een hele dag uittrekken, waarbij je s’ morgens begint en tegen sluitingstijd pas weer weg gaat.

Ja voor sommigen gaat dit een beetje te ver. Je kunt er ook voor kiezen er twee dagen over doen, daar zijn speciale toegangskaartjes voor. Je kunt er ook voor kiezen een aantal highlights er tussenuit te pikken en alleen die te bezichtigen, maar ook dan ben je zeker wel een halve dag kwijt. Iets wat ik niet wist is dat er ook speciale combi tickets verkrijgbaar zijn voor als je ook het Herculaneum wilt bezichtigen. (aanrader!) Helaas moet je deze dan op dezelfde dag bezoeken, wat het wel een beetje haastig maakt.

Het gebied is erg groot en je moet alles te voet afleggen. Ik persoonlijk vond het juist een van de leukste dingen om gewoon rond te dwalen, over het opgegraven gebied en zelf dingen te ontdekken. Werkelijk in elke hoek, schuilt een nieuwe verassing uit de Romeinse oudheid.

Ik ben geen kenner, maar vooral een liefhebber! Daardoor ben ik me met der tijd steeds meer gaan verdiepen in de geschiedenis van het Romeinse rijk.  Ik neem jullie in deze blogpost mee langs alle bezienswaardigheden van pompei en licht (naar mijn inzicht) de mooiste, belangrijkste of meest interessantste bezienswaardigheden of highlights van Pompeï voor jullie uit. Ik zal proberen er iets over te vertellen wat het duidelijker moet maken waar je nu eigenlijk naar kijkt. Waardoor je bezoek steeds meer de moeite waard is. Deze blogpost werd zo groot dat ik genoodzaakt was het in delen te knippen. Dit is het eerste deel. 

 

Hoe kom je er?

Vanuit Napels, wat een fijne dagtrip is, kun je het beste de trein nemen. Let op! Stap uit bij Pompei Scavi en niet bij Pompei, de stad. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, zoals bij mij het geval was, dan is het een kleine 20min lopen; met bordjes wordt het aangegeven waar de opgravingen zijn.

Er zijn meerdere ingangen (en uitgangen), het ligt er dus een beetje aan waar je binnenkomt maar ik ga er voor het gemak even vanuit dat je bij dezelfde ingang binnenkomt als waar ik begon, namelijk bij het “piazza anfiteatro”.

Nog voor de ingang vind je, overdekt door glazen huisjes, een aantal versteende mensen. De angst die men heeft moeten doormaken toen zij letterlijk de dood in de ogen keken is zeer indrukwekkend en duidelijk.

Het is raadzaam bij de ingang meteen een plattegrond mee te nemen, mocht je deze niet al direct bij aankoop van je kaartje mee krijgen. Zonder grappen, je kunt er met gemak verdwalen. Daarnaast is het altijd fijn een beetje naslag werk te hebben over hetgeen ik je ga vertellen. De kaart is opgedeeld in verschillende segmenten, die worden aangeduid met romeinse cijfers, waar ik naar terug zal refereren. Je kunt hem ook hier downloaden

We beginnen in gedeelte II. Gelijk als je binnenkomt zie je één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompei al in het oog springen.

Het Amfitheater 

Je kunt, zoals de gladiatoren vroeger ook deden, via een van de ingangen de arena betreden. Er was in mijn geval ook een expositie in de gangen er naar toe. Het theater word namelijk nog steeds, per slot van uitzondering, gebruikt. De laatste keer was: tijdens een concert van Pink Floyed.

pompei amfitheater
amfitheater

Als je het amfitheater weer hebt verlaten heb je recht aan de overkant een ingang naar Palestra Grande een andere expositie van gevonden voorwerpen uit Pompeï en andere archeologische opgravingen. Om tijd te besparen zou je dit makkelijk kunnen overslaan.

Loop rechtdoor over de “Piazzale anifiteatro”, langs het amfitheater. Rechts vind je nu Foro Boario, wat vroeger als wijnhuis diende. Waar niet alleen de wijn werd gebrouwen, maar ook werd verkocht. 

Het beste sla je de Vicolo Dell’ Anfiteatro in en ga je links over de “Via Dell’ Abbondaza”. Rechts heb je dan segment III en links nog steeds II.

Praedia di Giulia Felice

Links vind je een grote woning de, Praedia di Giulia Felice. Dit is een van de eerste villa’s die is opgegraven in de 18e eeuw. Het heeft vier kamers met elk hun eigen entree. Het heeft een binnentuin met kenmerkende marmerenzuilen.

Ga weer terug naar de ingang en vervolg je weg over Via Dell’ Abbondaza. Halverwege staat een drinkfontein deze vind je over de op diverse plekken in Pompei het water kun je gewoon drinken en is zeker tijdens de zomer echt een must voor een beetje verfrissing!

Casa delle Venere in Conchiglia

Links heb je dan Casa delle Venere in Conchiglia, het huis van venus. Bijna alle kamers sluiten aan op de binnentuin die weer in 3 delen is te verdelen. Er is een fonteinbassin met vogels, een standbeeld van mars. Ook is er een muurschildering de godin venus is afgebeeld.

Casa di Octavius Quartio

fresco’s
binnentuin
fonteinen

Daarnaast het Casa di Octavius Quartio. Deze in T-vorm gebouwde villa heeft een typerende tuin met in het midden een kapel met fonteinen, onderaan een tweepersoonsligbed voor buitenmaaltijden en een nis die een grot imiteert, met mythologische fresco’s.    Terug naar de hoofdweg vindt je rechts van sectie III het Casa del Moralista welke is afgesloten met een hek. Je kunt wel een blik door het hek werpen maar er is niet zoveel te zien. 

Heb je genoeg energie? Ga dan op de hoofdweg, linksaf de “via di Nocera” in. Aan de linkerzijde vind je nog eens twee woningen het Casa del Triclinio all’aperto o estivo en het Casa del giardino di ercole. (wil je, je bezoek kort houden of kun je niet de heuvel op lopen sla dit dan over en vervolg gewoon je weg over de Vicolo Dell’ Abbondaza pak het weer op bij het * in de post van volgende week)

Porta Nocera

Loop je deze weg helemaal uit dan loop je onder het Porta Nocera door.

pompei, Porta Nocera
Porta Nocera

 

Necropoli di P. Nocera

Aan het einde van de weg vind je het Necropoli di P. Nocera een begraafplaats uit de oudheid welke traditioneel gezien buiten de stadsmuren liggen. Typerend is het Tiberische begrafenisgebouw (14-37 AD) gebouwd door Eumachia voor zichzelf en familieleden. Op een hoog terras staat de exedra, met een grafkamer en een ruimte erachter.

Pompei, Necropoli di P. Nocera
exedra
pompei, Necropoli di P. Nocera
Tiberische begrafenisgebouw

 

Loop nu rechtsom de berg op en volg de weg. Je komt dan op een mooi uitzichtpunt van Pompeï. Ideaal voor een tussenstop en een picknick.

pompei uitzicht
uitzicht

Loop via de steile trap weer naar beneden; je bent als het goed is nu op de “vicolo dei Fuggiaschi” het 1e segment van de plattegrond.

Osteria del Gladiatore

Pompei, Osteria del Gladiatore

Met rechts het Osteria del Gladiatore, de barraken van de gladiatoren. Het werd voor het eerst in de 1e eeuw voor christus opgericht als privéwoning. Na een flinke verbouwing werd het huis gebruikt voor de gladiatoren om te oefenen, wat werd bevestigd door de hoeveelheid ‘graffiti’ die de gladiatoren hebben achtergelaten. De triclinium of lunchruimte aan de achterzij was voorzien van een mozaïekvloer en verfijnde schilderijen. Door de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog raakte het gebouw flink beschadigd waardoor het in 2010 uiteindelijk instortte.

 en links Orto dei Fuggiaschi In deze tuinen werden tijdens de opgravingen 13 lichamen gevonden. Overweldigend is de houdingen waarin ze zijn gevonden, vluchtend naar de Porta Nocera, weg van de stad. Van de lichamen zijn kalken afgietsels gemaakt.

Casa della Nave Europa In deze woning is vooral de tuin centraal. Hier werden diverse groente verbouwd.

Als je de weg helemaal uitloopt dan kom je weer uit op de Via Dell’ Abbondaza. Voorlopig stopt onze wandeling hier. Maar volgende week gaat de tour gewoon weer verder! blijf mij volgen

Meer zien over pompei?

 

 

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram