Ontdek Gerona

Gerona

Ze deed mijn hart sneller kloppen toen ik dwarrelde door haar karakteristieke straatjes. Het was de eerste bestemming op mijn eerste, echte, solo backpackreis. Gerona is een klein liefelijk stadje die het vooral goed doet vanwege haar karakteristieke charme en de fijne sfeer. Ik deel graag met jullie mijn mooiste en fijnste plekjes van deze stad.

Hangende huizen

Een opvallend detail van Gerona zijn de kleurrijke huizen aan de Onyar rivier. Ze lijken als boven het water te zweven. Daarom worden ze ook wel ‘de hangende huizen’ genoemd. Ze zijn het beste vanaf een van de vele bruggen van Gerona te bewonderen.

gerona hangende huizen gerona hangende huizen

Bruggen

De rivier, de Onyar, loopt als een ader dwars door het hart van Gerona. Beide delen van de stad worden door vele bruggen met elkaar verbonden. De Pont de les Peixatereis Velles, gemaakt door niemand minder dan Gustave Eiffel, is mijn persoonlijke favoriet. De rode brug heeft inderdaad wel wat weg van de bekende Eiffel toren.

Er tegenover is de Pont d’en Gómez, een brug met vele hangsloten.

gerona - Pont de les Peixatereis Velles gerona - Pont de les Peixatereis Velles

De Sant Feliu de Girona

De toren van de sant de Feliu is een belangrijk aanzicht van de stad Gerona. De oudste delen van de kerk stammen uit de 12e eeuw. De kerk heeft door de jaren heen vele renovaties en verbouwingen gehad, waardoor het nu een mengelmoes van bouwstijlen is geworden. Het mooiste deel van de basiliek is de zijkapel, gewijd aan Sint Narcissus, de patroonheilige van de stad. Er gaat zelfs een verhaal dat de soldaten werden verjaagd door een zwerm vliegen toen ze het graf van Sint Narcissus wilde openen. Dit fenomeen wordt nog elk jaar gevierd.

De Sant Feliu de Girona De Sant Feliu de Girona

la Lleona

Het is een beeld van een leeuw dat in een paal hangt. In mijn ogen lijkt het meer op een aap. En blijkbaar is er een bepaald gebruik bij dat je zijn kont moet aaien of kussen, althans dat zie ik een aantal doen, net als de porcellino in florence, trevi fontein in Rome en zo zijn er nog wel meer gebruiken in verschillende steden, het betekend dat je op een dag zal terug keren naar de prachtige stad Gerona.

Markt

Ook vind hier op de ‘priscina municipal de la deves’ ,elke dinsdag en zaterdag ochtend, een grote markt plaats. Er zijn meer dan tweehonderd kramen met van alles en nog wat. Naast groente en fruit wordt er echt van alles verkocht, zoals kleding, sieraden, parfum. Het is er vooral erg gezellig.

Kathedraal van Gerona

De kathedraal torent trots boven de stad uit. Dit is het letterlijk het hoogtepunt van Gerona, aangezien hij boven op een heuvel is gebouwd. Bereikbaar door een flink aantal trappen. De bouw duurde een aantal eeuwen, maar werd in de 18e eeuw voltooid. De kathedraal is voornamelijk in gotische bouwstijl, wat de kerk zo bijzonder maakt. De Kathedraal van Gerona is in het bezit van breedste middenschip ter wereld en heeft, op de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad na, het grootste schip ter wereld. Er is ook een klein museum waar oa een kist uit de 10e eeuw, ‘de schepping’, een wandtapijt uit de elfde eeuw en sieraden uit de 13e tot de 15e eeuw zijn te bezichtigen. 

cathedral di girona cathedral di girona

Museu d’hisòria de Girona

Is het geschiedenis museum van Gerona. Het museum is gevestigd in een oud klooster uit 1762. Er is veel terug te vinden over de lange geschiedenis van de stad, helemaal terug tot aan de prehistorie.

 Sant pere de galligants

Is het archeologisch museum, ook gevestigd in een voormalig klooster; Sant pere de gallignats. Er wordt vermoed dat deze in de 12e eeuw al werd gebouwd. Het heeft een typisch Catalaans Romaans uiterlijk. Er wordt een indrukwekkend beeld geschetst over de periode van de eerste mensen tot aan de Romeinse tijd.

Badhuis

Er is weinig bekend over de oorsprong van het badhuis; documentatie gaat terug tot 1194. Hoewel de naam zou doen vermoedden dat dit badhuis uit de tijd van de Moren afkomstig is. Blijkt het slechts een replica van een Noord Afrikaans model, welke veel werd gebruikt in andere regio’s in het mediterrane gebied, met een originele traditionele Arabische indeling. In de middeleeuwen werden de baden voornamelijk door Christenen gebruikt in de 13e en 14e eeuw werd het zelfs door Joden als religieus bad gebruikt.
Voor €2 mag je naar binnen en kom je meteen al op het punt waar het om gaat, Apoditeri, de plek waar men zich vroeger waste en waar een mooi bad staat, welke nog geheel intact is. Daarna loop ik door de verschillende kamers opeenvolgend de: frigidari (de cold room) wat tevens ook de ontmoetingsruimte was, de templari (wat een soort warme kamer was) wat men voorbereide op de volgende kamer, de caldari (wat een nog warmere ruimte is), een soort sauna welke wel 40-50 graden kan bereiken! en tot slot de caldera wat wij tegenwoordig een Hot tub noemen. Daarna loop je via het dak en weer naar beneden.

gerona - arabisch badhuis  gerona - arabisch badhuis

 El call

De joodse wijk van Gerona, in de buurt van de kathedraal is tegen de heuvel gebouwd. Waardoor het voornamelijk bestaat uit vele trappetjes. De Palau dels Agullana is de meest bijzondere trap die zichzelf splitst. Je kunt in deze wijk heerlijk dralen door de smalle straatjes en de vele trappetjes. Het voormalige Agullana paleis wordt als mooiste onderdeel van deze wijk gezien. Ook is er een joods museum. Maar veelal zul je hier komen voor leuke winkeltjes en de vele horeca gelegenheden.

gerona - el call, joodse wijk

winkels

De leukste winkelstraten van Gerona vindt je vooral in het historische centrum. De ‘la Rambla de la Libertad’ heeft leuke kleine boetieks, gezellige terrassen en aangename schaduwrijke plekjes in de zomer. Andere leuke straten om te winkelen zijn Cort Reial, Plaza Catalunya, Carrer de Santa Clara, Ronda Sant Antoni Maria Claret en Carrer d’Emili Grahit.

 Muralles

De stadsmuren van Gerona, is een onderdeel van de Passeig Arqueològic. In de Romeinse tijd stonden er stadsmuren om de hele stad. Door alle oorlogen is deze echter verwoest. De oudste delen van de stadsmuren zijn gebouwd tussen de 4e en 5e eeuw. Het complete oostelijke deel, werd in de 19e eeuw herbouwd en opgeknapt. Je bent nu weer in staat om een volledige route over de stadsmuren af te leggen, tussendoor kom je ook enkele torens tegen welke je kunt beklimmen. Waarbij je zeker af en toe stil moet staan voor de geweldige uitzichten over de stad.

gerona muralles

Portal de Sobreportes

Vernoemd naar de familie aan wie deze oude Romeinse toegangspoort, ooit toebehoorde. Het was in het verleden de toegang tot de stad. Eenmaal eronder door kom je uit op het bekende ‘Plaça de la Catedral’. De torens aan de Portal de Sobreportes diende als verdedigingstorens. Waar de torens tegenwoordig rond zijn, waren ze oorspronkelijk vierkant.

Caixaforum

Het Caixaforum van Gerona is gevestigd in het Fontana d’Or. Dit gebouw stamt uit het begin van de twaalfde eeuw en is een historisch monument in Catalonië. Het is nu in gebruik als cultureel centrum, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. De vaste collectie bestaat onder andere uit een indrukwekkende collectie wandtapijten.

 Plaça de la Independència

Dit is zonder twijfel het mooiste plein van Gerona. Het werd in de 19e eeuw gebouwd als verbinding tussen het oude en het nieuwe deel van de stad. Onder de bogen van bevinden zich een verscheidenheid aan restaurantjes, cafétjes en terrassen. In het midden van het plein staat een gedenkteken, ter nagedachtenis aan de belegering van de stad door Napoleon. Het plein is de ideale plek om de dag af te sluiten.

gerona - Plaça de la IndependènciaBooking.com

Geef een reactie