Ferry boot van Bari naar Dubrovnik

Met de ferry naar Dubrovnik

Kroatie had al langer mijn aandacht. Ik had er immers al veel goede dingen over gehoord. Tijdens de planning van mijn vakantie kwam ik op het idee om vanuit Italie naar Kroatie te gaan. Ik wist dat er ook boten gingen vanuit Venetië en ik zocht uit of er ook vanuit Puglia ferry’s gingen. En dat bleek zo te zijn… Vanuit Bari gaan boten naar Dubrovnik. En naast dat het beter is voor het milieu, ik dol ben op varen en de zee, was vliegen zelfs duurder dan de ferry. Nou wat wil je nog meer?

Hoe boek je je ticket?

Ik kocht mijn ticket een paar dagen van tevoren via https://www.directferries.nl/ . Nadeel is dat je alleen met creditcard kan betalen. Je kunt ook je ticket ter plaatsen boeken bij een van de boekingsbureaus aan de haven van Bari, maar dan betaal je wel extra, voor de service. Goedkoopste optie is dus online. Je kunt dan kiezen uit een cabine, een stoel of voetganger passagier. Ik koos voor het laatste, de goedkoopste optie. Je kunt ook met de auto naar de overkant, dit kost uiteraard meer en ook dan heb je weer dezelfde opties. Let op: de ferry gaat niet elke dag, slechts een aantal dagen in de week, stem dit dus een beetje af op je reisschema.

Waar ga je aanboort?

Nu komen we op het meest ingewikkelde deel. Nou ja ingewikkeld? Het is vooral een beetje omslachtig. Ik was ruim van tevoren aanwezig in de haven van Bari, ik zag de ferry al liggen. Toch kun je er niet zomaar heen. Je moet eerst door een douane. Maar hoe zat het met mijn ticket? Ik vroeg het bij het informatie punt. Voor de haven is een bushalte. Vanaf hier gaan gratis shuttle bussen die je een paar kilometer verderop in een andere haven afzetten.

Hier zijn de loketten waar je moet inchecken. Boven het loket staat de bestemming en de ferry maatschappij waar je geboekt hebt. Je laat je paspoort zien en je ticket (dit kan gewoon digitaal vanaf bijv je telefoon) Je krijgt hier dan je échte ticket en kun je met z’n zelfde bus weer terug.

Dan loop je een hal binnen. Hier is echt engelengeduld gevraagd, want het is er ontzettend druk en vol met passagiers die allemaal aanboort willen. Ook hier moet je weer even opletten. Ik zag namelijk veel passagiers halverwege in verwarring, van rij wisselen. Er zijn namelijk twee rijen voor de paspoort controle. Links voor Europese paspoort houders en rechts voor de rest van de wereld. Ben je Europees dan maakt het dus eigenlijk niet zoveel uit, maar de linker rij is wellicht korter of sneller.

Mijn tas werd niet gecontroleerd, waarschijnlijk omdat het zo ontzettend druk was. Maar normaal gesproken gaat deze over een band door een scanner (zoals je dat ook bij het vliegveld hebt) Daarna word je paspoort gecontroleerd en als alles goed is mag je doorlopen.

Je laat bij de ingang je ticket zien, welke wordt gescand en dan mag je aanboort!

Tijdens de reis?

Omdat ik dus geen cabine of stoel gereserveerd had was het even uitzoeken waar ik de nacht zou bivakkeren. Op het dek was het heerlijk rustig en staat er een verfrissende wind en er zijn bankjes waar je kunt zitten. Terwijl de boot wegvaart heb je een mooi uitzicht van lampjes, van de stad Bari. Mijn eerste gedachten was ‘hier kan ik de nacht wel doorbrengen’. Maar eenmaal op zee is het toch behoorlijk koud door de wind.

Binnen zijn een aantal barretjes en restaurants met bankjes waar ik al meer mensen zich voor de nacht zag installeren. Allemaal al snel vol en druk (wees er dus op tijd bij als je hier wilt zitten/liggen) Uiteindelijk ben ik in een van de halletjes op de grond gaan slapen. Ja dit klinkt als een soort zwerver. Maar geloof me er zijn er echt meer die dat doen en het scheelt je zoveel geld dat het, het echt wel waard is.

Naast me was een groepje Italianen die zich beter hadden voorbereid, zij hadden een compleet luchtbed en dekens bij zich. Waarschijnlijk waren zij ook met hun auto aanboort. Als backpacker had ik natuurlijk niet zoveel spullen bij me en moest ik het doen met een lakenzak die ik bij me had.

Ferry
het dek van de ferry
Bari city at night
Bari bij nacht

Aankomst?

S ’morgens werd ik al vroeg wakker door de mensen om me heen. Ik raad jullie allemaal aan om voor de aankomst in Dubrovnik naar het dek te gaan. Het is zo mooi! Met de opkomende zon, de wilde zee onder je en de rust van de suizende wind. En dan daar in de verte… land! Steeds groter wordend, opstijgend uit een soort mist, verschijnt daar langzaam het panorama van de stad Dubrovnik. Dit was voor mij echt een magisch moment. Dit is toch zoveel meer waard dan een vliegreis als je het mij vraagt.

Eenmaal aan wal, duurt het even voor je daadwerkelijk van boort mag. Als voetganger heb je wel een streepje voor, dan dat je met de auto bent. Want dan moet je zeker nog langer wachten. Eenmaal van boord kom je weer door een aankomsthal waar opnieuw je paspoort word gecontroleerd en je bagage.

 

zonsopkomst
golven van de zee door de ferry

land inzicht!

Dubrovnik vanaf de boot

Dubrovnik
Dubrovnik vanaf de ferry

En dan ben je aangekomen in Dubrovnik, Kroatië. Voor mij was het even omschakelen van een tijdje Italië naar opeens Kroatië. Een van die dingen was geld! Ze betalen hier met Kuna en na een hoop gestuntel kwam ik er achter dat je pinpas ondersteboven in het pinautomaat moet.

Houdt ook rekening met je reisschema dat je de nacht dus op de boot doorbrengt en je dus geen slaapplaats hoeft te boeken! Ik was helemaal kapot van deze nacht maar na een middagdutje in me hostel was ik weer helemaal fit en klaar voor het bezichtigen van Dubrovnik!

 

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram