Ljubljana, van alles te doen

Ljubljana

Ljubljana was een van de grootste verassingen tijdens mijn reis. Misschien omdat het totaal niet in mijn planning zat en totaal geen ‘standaard’ vakantiebestemming is. Maar daarom is het juist een van de leukste citytrips.

Ik verbleef in een hostel, summer recidence welke zeer moeilijk te vinden was. Dat komt waarschijnlijk omdat het een studenten flat is, waarvan de leegstaande kamers, tijdens de zomervakantie, worden verhuurt als hostel. Al met al was het daarom wel zeer goed betaalbaar en dichtbij de historische stad.

Wat is er te doen?

Ljubljana heeft mij op vele wijze weten te verassen. Een van de belangrijkste reden daarvoor zijn het aantal dingen die er te doen zijn. Het heeft een heel fijne, speciale vibe en sfeer, die je door de hele stad kunt voelen.

 • Ljubljana kasteel. Het kasteel is bovenop een heuvel, deze is bereikbaar met een kabellift, maar voor de echte budget reiziger is het net zo leuk om zelf naar boven te lopen, al is dat wel echt ontzettend stijl(als je de weg ‘Za Ograjami Studentovska’, vanaf de centrale markt neemt) Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad.
castel Lubljana
kasteel Lubljana
castel Lubljana
kasteel Lubljana
castel Lubljana
uitzicht vanaf het kasteel Lubljana

Vanaf de buitenkant lijkt het kasteel alles behalve gratis, omdat je ook langs een kassa moet voor de entree. Zelf was ik hier niet van op de hoogte, maar ik ontmoette een reiziger welke mij erop wees, dat toegang tot het kasteel gratis is, alleen heb je dan geen toegang tot het bezichtigen van de vele exposities. Wil je dit wel dan zal je toch een kaartje moeten kopen.

 • Op weg naar het kasteel via de ‘Za Ograjami Studentovska’, vindt je ook een gek winkeltje. Dit is een collectie van een persoonlijke verzameling. Het winkeltje is ontzettend vol en druk, met dingen die hij over een flink aantal jaar heeft verzameld. Van vaantjes, tot platen en ansichtkaarten tot voetbal T-shirts. Het leuke is, alles is ook nog eens te koop. Als je er toch langs komt waarom dan niet even gaan kijken. Toegang is gratis; wil je een foto maken dan vraagt hij wel een kleine fooi.

 • Ljubljana telt vele prachtige kerken waaronder de roze gekleurde, Franciscan church dit is de kerk die je ziet voor je je weg vervolgd over de triple bridge
Franciscan church
Franciscan church
 • De triple bridge is waarschijnlijk een van de bekendste bezienswaardigheden van Ljubljana. Het is een voetgangersbrug die uit drie bruggen bestaat en daarmee toegang geeft tot de binnenstad.
 • Links is een mooie overkapping/gallerij waar (tijdens de zomer) diverse kraampjes staan.

gallery ljubljana

 • Van maart tot oktober wordt hier ook een foodmarket gehouden “Open kitchen” hier vind je verschillende kraampjes met het beste en lekkerste eten in zijn soort.
food market Lubljana
food market Lubljana
 • Even verderop is ook de lokale markt, sla dit zeker niet over, de sfeer is er echt geweldig en ik heb zelden zulk lekker fruit gehaald.
 • Aan het einde van het plein vind je ook het wow photo point, voor je te gekke foto momentje.
 • Eigenlijk mijn persoonlijke favoriet; de dragon bridge. Een ‘simpele’ brug welke door vier fantastische draken word gedomineerd. Wat tevens ook hét kenmerk van deze stad is geworden.

 • Cobblers bridge
 • Een andere persoonlijke favoriet is de Butchers bridge, ook wel bekend als de ‘love bridge’, gezien de stad deze brug heeft toegewezen voor het hangen van ‘liefdes’ slotjes.
Butchers bridge
Butchers bridge
 • Congress square.
 • Het Tivoli park, is echt immens groot en er is dan ook enorm veel te doen. Je kunt hier gerust een hele dag doorbrengen. Ik verwonderde me over het bos gedeelte wat naast mooi, ook heerlijk rustgevend is, er komen weinig mensen. Eenmaal daaruit kun je gerust nog uren door het park gedeelte lopen, waar verscheidene sporten worden beoefend en waar je heerlijk in het gras kunt zitten voor een picknick.
Tivoli parc Lubljana
Tivoli park
Tivoli parc Lubljana
Tivoli park
 • Het urban gedeelte van Ljubjana is ook echt de moeite waard. Er hangt een ongedwongen sfeer en de muren zijn voorzien van vele streetart. Overdag maar vooral ook s’ avonds schijnt dit dé ontmoetingsplek te zijn voor kunstenaars, artiesten en straatmuzikanten.
 • Cathedral, church of st. Nicholas. Dit is de kathedraal van Ljubjana, midden in het historische stadscentrum. De oorspronkelijke romaanse kerk komt uit 1262, maar werd na een brand in 1361 in Gotische stijl herbouwd. In 1461 werd hij als kathedraal van de stad Ljubljana verheven. In 1469 brandde de kerk nogmaals af, waarschijnlijk door toedoen van de Turken. Het huidige, barokke, ontwerp is van de Italiaanse Florentianus Ponnensis. De koepel werd pas in 1841 toegevoegd.
cathedral lubljana
kathedraal lubljana

Oh en dit is nog lang niet alles, de lijst met bezienswaardigheden van Ljubjana is oneindig. Zo telt Ljubjana een flink aantal zeer interessante musea, bijvoorbeeld: het city museum, museum of illusions, contemporary art museum etc.Daarnaast is er ook een skyscraper, waar je een prachtig uitzicht hebt. Er is zelfs een dierentuin. En dan heb ik het nog geen eens over de vele sportactiviteiten die je in het Tivoli park kunt beoefenen. De stad leent zich ook uitstekend voor het huren van een fiets en de stad op deze manier te verkennen. Je kunt je hier gerust meerdere dagen vermaken.    

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram