Italiaanse opgravingen

Een blik in de oudheid. Italië staat niet alleen bekend om zijn heerlijke eten, wijn en kustgebieden, maar vooral ook omdat deze zo rijk is aan geschiedenis en de vele opgravingen uit de Romeinse tijd. Hier wil ik graag een paar persoonlijke tips geven, voor deze opgravingen, die echt het bezoeken waard zijn.
 
Forum Romanum, Rome
Misschien wel het bekendste onder de belangrijke vondsten uit het romeinse rijk. Het is aan te raden om vroeg aan te sluiten, in de toch al zo lange rij. Vooraf reserveren behoort ook tot de mogelijkheden, maar hier betaal je uiteraard extra voor. Het is aan te raden om hier een combi ticket aan te schaffen voor het, naast gelegen, Colosseum, aangezien de rij hier een stukje korter is. En zeker, bij een eerste bezoek aan Rome, niet overgeslagen mag worden.
Een beetje voor kennis, maakt het wel een stuk leuker om hier rond te kijken. Voor een leek zijn het slechts, stapeltjes met rotsen. Maar er gaat veel meer achter schuil. Vele brokstukken zijn al eeuwen oud en hadden een belangrijke functie in die tijd.
 
Ostia antica, Rome
Ostia antica is vergelijkbaar met het forum romanum of Pompeï. Alleen is het een stuk minder bekend onder de toeristen, waardoor je er in alle rust kunt rond kijken. Je komt er met gemakkelijk met een (bovengrondse) metro en kost je maar een paar euro. Het zijn opgravingen uit de tijd van de romeinen. Het is de vroegere haven van Rome en wordt ook wel de poort van Rome genoemd. Het is er heerlijk slenteren, tussen de rotsblokken en de afgebrokkelde gebouwen. Heerlijk! Mozaïeken van het badhuis is van bovenaf te zien. Maar ik vind even later een stukje mozaïek op een beetje afgezonderd stukje. Mooi hoor. Ook het Amfi theater is best indrukwekkend. Het is het eerste theater ter wereld. En het is nog steeds intact. Het wordt zelfs nog zo nu en dan gebruikt. Zuilen, beelden, en ruïnes. Hier kun je, je prima een middag vermaken.
 
Pompeï
Pompeï is vergelijkbaar met het forum Romanum van Rome, maar dan een stuk groter en eigenlijk stiekem toch wel mooier. Er is heel veel écht goed bewaard gebleven en dat maakt het makkelijker voor te stellen hoe dingen er vroeger uit hebben gezien. Het is veel, heel veel en ik snap dat mensen hier meerdere dagen over doen. Ik doe het slechts in 1 dag en heb dan toch het grootste gedeelte wel gezien. Je wordt op een gegeven moment gewoon moe van het kijken. Je ziet niet meer hoe bijzonder het daadwerkelijk is, want je ziet aan een stuk door ruïnes, muurschilderingen en mozaïeken. De een nog mooier als de ander. De een meer imposant als de ander.
 
Herculaneum
Herculaneum (ercolanum buurt) Het is vergelijkbaar met Pompeï, maar anders doordat deze stad niet door stof werd bedekt, maar met lava, wat maakt dat bijzondere stukken bewaard zijn gebleven en de stad nog zo goed als overeind staat. Al vind ik wel dat Pompeï meer bijzonders te bieden had en een stuk groter is. Toch is het wel de moeite waard en perfect voor een paar uurtjes. Vele beelden en pronkstukken zijn ook te vinden in het Napels museum.