Hvar cultuur, strand en nachtleven

Hvar
Hvar is een plaatsje op het gelijknamige eiland, in Kroatië, aan de Dalmatische kust. Het is een steeds bekender wordend eiland, vooral van wege de ligging, de zon, zee en stranden. En wordt ook onder de jongeren steeds populairder vanwege het bruisende uitgaansleven.
Hvar is alleen bereikbaar per boot of ferry. Ze gaan meerdere keren per dag. In mijn geval had ik de ‘speed ferry’ vanaf Dubrovnik, maar er gaan ook ferry’s vanaf de omliggende eilanden en vanaf split. Het is dus maar net welke route je neemt. 
Wat is er te doen?
Er hangt een relaxte sfeer in dit kleine maar gezellige kustplaatsje. Er is een strandje een haven met een soort boulevard, Obala Riva, waar de grote ferry’s aanmeren, waar ook de wat luxere barretjes zijn te vinden.
Overdag zijn er op het plein, st. Stephens Square, naast de haven, wat kraampjes te vinden, waar ze leuke snuisterijen en souvenirs verkopen. Wist je bijvoorbeeld dat over het gehele eiland lavendel groeit en dit een van hun grootste export producten is? Het klimaat schijnt perfect te zijn voor een goede lavendel, ik zou dan ook zeker een zakje, olie of zeepje meenemen als souvenir waar je nog lang van zult nagenieten.
st. Stephens Square and church
st. Stephens Square
Hvar Fortress
De grootste highlight is toch eigenlijk wel het kasteel of fort, boven op de berg, die je vanaf vrijwel elke uithoek van Hvar al kunt zien. Het is een flinke klim naar boven, maar neem de tijd. Ik beloof je het zal het waard zijn, want het uitzicht is fenomenaal. Je hebt vanaf de top een geweldig uitzicht over Hvar en zelfs Carpe diem beach is in de verte te zien(later hier meer over)
Het fort is voor een klein bedrag ook te bezoeken, al laat ik even in het midden of het zijn geld echt waard is. Het is leuk om te zien, maar niet mega spectaculair en persoonlijk vond ik de tocht er naartoe van meer betekenis.
Hvar castel fortess
Hvar kasteel
Hvar view
uitzicht vanaf het kasteel
 Het fort dateert uit de 16e eeuw, en diende, samen met de stadsmuren, jaren lang als bescherming voor de stad en zijn haven. Maar heeft eigenlijk een veel langere geschiedenis. De eerste fundamenten komen uit de eerste helft van de 1e eeuw voor Cr., waar het diende als bescherming tegen de Illyrische bevolking die leefde aan de heuvelkant. In de 6e eeuw werd het gebruikt als citadel. Het huidige bouwwerk stampt uit 1282, toen Hvar viel onder het Venetiaanse geding. De bouw, was echter traag en duurde jaren. Het werd pas in de 16e eeuw voltooid. Het was toen een groot militair complex, waar nog steeds delen van zijn te zien.
In 1571, heeft het vele levens gered toen de stad werd aangevallen door het Turkse leger. In 1579 werd de opslagkamer voor munitie, geraakt door een bliksem inslag, wat een enorme explosie veroorzaakte en daarmee een groot deel van het fort, de delen daar benden, zoals de haven, verwoestte.
Hvar castle fortess
Hvar kasteel toren
 In begin 19e eeuw werd het onder leiding van Australië weer opgebouwd, maar halverwege de 19e eeuw verloor het zijns strategische waarde en raakte het een beetje verlaten. “For the fairy’s to dance in at night”, zo gaat de mythe onder de bewoners van het eiland.
Bij een bezoek moet je zeker ook even een kijkje nemen in de kerker, die vaak over het hoofd word gezien, omdat deze in een hoekje verstopt zit. Ook is er een winkeltje met kunstzinnige dingen en een cafétje.   
dungeon of Hvar castle fortess
kerker
Verder telt Hvar nog enkele karakteristieke kerkjes, waaronder: Church of our lady of grace and Franciscan monaster en Church of st. Anthony the Abbot and the Benedictine Nunnery, mooie aanbevelingen zijn.
Lekker uiteten? Dan kan ik van harte het (vis) restaurant Lungo Mare aanbevelen. Vooral zomers is het er druk en doe je er goed aan te reserveren of vroeg te gaan. De bediening is uitermate vriendelijk en het eten is verrukkelijk en niet eens zo duur.
Uitgaan
Toen het altijd rustige plaatsje Hvar, opeens werd ontdekt en overspoelt raakte met toeristen, en dan vooral de jongeren die er kwamen voor het uitgaansleven, raakte dit bij veel bewoners de gevoelige snaar. De reden waarom Hvar onder de jongeren steeds populairder is geworden, komt onder andere door het “Ultra Europe Festival”. Dit is een meerdaags festival die na een aantal dagen in Split, verhuist naar een mega poolparty in Hvar, met een afterparty op Vis eiland.
Jongeren die tot diep in de nacht door feesten, de situatie werd onhoudbaar en daarom is er een speciale regel in het leven geroepen. In alle hostels op het eiland geldt na 23 uur een stilte regel. Iedereen gaat dan door naar een van de vele barretjes die het eiland rijk is. Er is een ploegje vrijwilligers die elke avond, alle hostels langs gaan ter controle en je na 23 uur weg sturen.   
Aanbevelingen voor barretjes in Hvar: ula-Hula, Kiva bar, Kaunca bar, Jazz bar, maar er zijn er nog veel meer.
De barretjes in Hvar sluiten om 2uur. Ook dit is om de jongeren een beetje ‘inbedwang’ te houden. Wat saai, zal je misschien denken, maar ik ervaarde het juist als iets positiefs. Je creëert hiermee wel een sfeer waarbij het vroeg al gezellig, (tot propperig) druk is in de barretje. Maar ook voor de echte feestbeesten is er een oplossing. Hvar telt twee discotheken, waaronder de pink champane disco, een ondergrondse discotheek in de stad. Dit is een goedkoper alternatief, maar ik heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat het er verstikkend heet kan worden.
En dan… iets waar sommige van jullie misschien al eens over hebben gehoord. Carpe diem beach disco. Dit is dé place to be. Het is een eilandje gelegen aan de kust van Hvar. Voor 200kn entree word je door gratis watertaxi’s naar het eiland gevaren, waar je tot diep in de nacht, de kleine uurtjes of tot de volgende ochtend, helemaal los kan gaan. Het hele eiland bestaat uit één grote disco en staat er om bekend dat ook vele sterren hier komen om te feesten. Echter is het niet goedkoop want, reken naast je entree op hoge prijzen voor je drankjes!
Have fun in Hvar!! Graag lees ik jullie ervaringen met dit bijzondere plaatsje terug. Laat je even een reactie achter?
follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram