Bratislava “waar is Napoleon?”

Bratislava 14-2

De bus stopt aan het kleine bus plein. Aan de andere kant zie ik de bekende UFO brug, een soort Erasmus brug met daarboven een uitkijk punt in de vorm van een UFO die je kunt bezoeken.

Bratislave UFO bridge

Ik drink koffie in een lokaal koffietentje en wandel dan door de stad naar mijn hostel. Ik loop de straat op en neer, terwijl google mij duidelijk aanwijst dat ik er ben. Ik ben de eerste gast; het hostel is zojuist geopend. Ik word vriendelijk en gastvrij onthaald. Het ruikt er zelfs nog naar verf.

Bratislava Kasteel

Als eerst ga ik naar het kasteel. Het is een stukje omhoog klimmen. Per ongeluk loop ik om het kasteel heen, omdat ik een poort gemist heb; typisch iets voor mij. Ik bezoek de kasteeltuin die ook weer grauw en grijs is, jammer. In de lente was dit vast een stuk indrukwekkender. Het uitzicht is mooi, in de verte zie ik windmolens, daar ligt Wenen. Ik daal weer af naar de binnenstad.

Waar is Napoleon?

Bratislava, bronzen rioolwerker

Bratislava staat bekend om zijn bronzen beelden en het kost me dan ook niet veel moeite om ze te ontdekken. De man die uit een rioolput de toeristen van Bratislava begluurt, is denk ik het meest bekent. Op het centrale plein ben ik opzoek naar Napoleon. Hij zou hier bij dat bankje moeten zijn. Of ben ik in de war? Het wordt al schemerig, ik hou het voor gezien.

Napoleon nog altijd in mijn gedachten. Waar zou hij zijn gebleven? Op internet lees ik dat hij door vandalisme zo is beschadigd dat hij weg is gehaald voor restauratie, het artikel is inmiddels al ruim een jaar oud. Wat jammer!

Pán cake

De keuken van het hostel is nog niet gereed en trakteer mezelf daarom op een lekker hapje buiten de deur. Het wordt een tentje waar ze verschillende soorten crêpes serveren. Ik begin met een ham/kaas en neem als zoete verleiding een tiramisu met een bolletje ijs. Het is echt of ik even terug ben in Rome. Wauw wat heerlijk!

Het hostel is prima in orde het enige wat ik echt mis zijn gordijnen. Licht van het nabij gelegen gebouw schijnt fel de kamer binnen. De douches zijn heerlijk warm en dat is wel zo fijn na een dag door de stad. In mijn kamer slaapt een Spaans stelletje die veelte lief naast elkaar op het hostel bedje in slaap vallen.

White Stone Castle

Deze nieuwe dag in Bratislava staat in het teken van hiking. Na wat zoeken naar een leuke wandeling, in de buurt, kwam ik op ‘de white castle’ een ruïne kasteel gelegen in het bos. Dat klonk te gek en de plaatjes waren ook veel belovend. Het enige punt was dat het wat onbekend is en iet wat lastig te bereiken. Er gaat een trein naar het dorpje, maar deze gaat slechts een keer in de anderhalf uur.

Slávin

Ik sta op het station ticket in mijn hand, heb de vorige trein net gemist dus ik besluit de tijd nuttig te besteden. Een van de laatste dingen op mijn sightseeing lijstje is Slávin. Ik loop flink wat trappen naar boven naar Slávin, een monument voor de gevallen sovjet soldaten.

Typisch Taryn, ik kom vanaf de achterkant met een omweg aangelopen. Ach het mag niet deren, want het monument is prachtig en vanaf de heuvel heb je inderdaad een prachtig uitzicht over Bratislava. Ook de plakkaten met alle namen van de soldaten is erg indrukwekkend.

Sväty Jur

Oke hup nu terug naar het trein station, deze trein missen houdt in weer anderhalf uur wachten, nou echt niet. Ik ga de trappen weer terug naar beneden, door het station, ik zoek naar het juiste perron. Dit moet hem zijn. Ik stap in de trein. NS kan hier nog een puntje aan zuigen en dat terwijl mijn ticket €1,56 kost, retour wel te verstaan. Na drie haltes, een kleine 30min stap ik uit in het iet wat slaperige plaatsje Sväty Jur.

Ik loop eerst door het dorpje naar het begin van mijn hike. Het dorpje is erg pittoresk, leuk om het echt lokale Slowakije te ontdekken. In plaats van de, ook niet mega bekende, maar steeds meer in opkomst, Bratislava.

Het eerste wat mij opvalt is het kaas winkeltje (gesloten) met Nederlandse kaas in de vitrine uitgestald! Er zijn twee kerkjes, de een is al heel oud, de ander is duidelijk het pronkstuk van de stad, helaas zijn ze vandaag allebei dicht. Ook staat het plaatsje bekend om de wijn lokalen; wijn uit de nabije omgeving kun je hier proeven en kopen. Maar daarvoor ben ik hier niet!

Ik nader het einde van het dorp en volg de weg naar links, slechts een kwartier later zie ik het bos en de ruïnes op de berg. Er zal ongetwijfeld een echt pad naar toe leiden, maar dat is niet Tarynproof. Ik klim een stijl stukje van de rand van het bos over de heuvel en volg dan het ‘normale’ pad.

Ruïne kasteel

Het ruïne kasteel is niet mega indrukwekkend, zoals bijvoorbeeld het sprookjesachtige Sintra in Portugal, maar dat had ik ook niet verwacht. Het is een leuk doel voor een hike, het gaat uiteindelijk om de omgeving en een heerlijke wandeling op een zonnige mooie dag, zoals deze.

Er hangen ook wat jongeren rond en het is duidelijk dat hier ‘s avonds ook enkele kampvuurtjes worden gestookt. Wat mij het ultieme Castlefest gevoel geeft (mijn favoriete festival in Nederland) Kastelen hebben nou eenmaal iets mysterieus, vooral wanneer ze zo vervallen in het bos liggen.

Bratislava

Koude winters

Ik loop nog een stuk door het bos, maar na een uur wordt het al wat frisser en schemerdonker. Ik ga langzaam aan terug. In het dorp drink ik… nee geen wijn, maar koffie in een lokaal café, welke ik met handen en voeten moet bestellen; het meisje spreekt vrijwel geen Engels. Dan weet je dat je goed zit!

Het is vanuit het dorp nog een ruime 20 min naar het station lopen en ik heb net mijn trein gemist. Ik moet een uur wachten en nu de zon onder is, begint het behoorlijk af te koelen.

Ik ben op tijd terug in Bratislava voor diner. De keuken in het hostel is gereed voor gebruik. Ik merk dat het hostel langzaam vol loopt met gasten, de keuken doop ik om met een heerlijk recept wrap kip met rucola, simpel maar erg smakelijk.

Beelden route

Ook al ben ik moe, de avond is nog niet om; ik heb immers beloofd alle bronzen beelden in Bratislava vast te leggen. De laatste staan in het Nuovo shopping center. Onderweg er naar toe stop ik eerst bij de befaamde blue church, zo jammer dat het al bijna donker is. Maar hij is echt blauw, baby blauw met glinsterende mozaiek steentjes die weerspiegelen in het licht. Binnen begint net de dienst.

Door naar de Shopping mall. Bij de ingang vind ik het eerste beeld. Eenmaal binnen krijg ik een klein beetje het Dubai mall gevoel, ik ben hier niet voor de winkels, maar voor de attracties. Ik schiet foto’s van de koorddanser en de man die op de onderste verdieping haar probeert op te vangen.

Blue church

De volgende ochtend loop ik een klein ommetje naar het busstation, om de blue church in daglicht te kunnen zien, een echte ‘insta-spot’ in Bratislava. Wauw in daglicht is hij nog mooier, ook heb ik kans om even een blik naar binnen te werpen. Bevestiging, ja ook de binnenkant is blauw!

Bratislava, BLue church

De bus brengt mij naar Boedapest, mijn volgende stop. Dat en meer lees je morgen…

Leave a Reply