Boedapest “het uitzicht”

Boedapest sightseeing dag

De volgende ochtend word ik iets later wakker dan gepland. Ik krijg al een foto doorgestuurd van mijn nieuwe Duitse vrienden, twee plasticbekers bier vanaf de Citadel met een uitzicht over Boedapest. Ik schud mijn hoofd, het is nog geen eens middag en de jongens zijn al aan het bier. Echte Duitsers ook weer.

boedapest mathiaskerk

Tijd voor een dagje sightseeing. Het is eerst de St. Stephanus basiliek. Ik ga naar het kasteel/museum en de omliggende tuin. Mooie gebouwen en uitzichten. Doordat ik de verkeerde kant uit loop ga ik niet naar het citadel, maar raak gefascineerd door het vissersbastion en de Matthiaskerk. Ik loop daarna naar beneden waarna ik het parlement, vanaf de andere kant van Donau kan zien op schijnen in de roze avondgloed.

Boedapest

Ik ga terug naar mijn hostel maak snel wat te eten en probeer dan Angelos en Borga over te halen. Kom op nou Dorian en de Duitse jongens wachten in een cafeetje in de buurt. Kominos laat het af weten en uiteindelijk gaat ook Borga niet mee. Angelos krijg ik gelukkig wel zo ver. Sylvain heeft mij de locatie al door gestuurd. Ik loop er direct op af.

Het is een BBQ burger tent, de jongens al aan het bier, Dorian zit nog zijn broodje te eten. “Het is toch te belachelijk voor woorden”  zegt hij, “moest ik gewoon extra betalen voor de BBQ saus! Dus je zit in een BBQ tent en dan is de BBQ saus niet eens inclusief. Ze vroeg of ik BBQ saus op me broodje wou, nou wat denk jezelf!” Ik lach om de Amerikaanse rasta.

We willen eens iets anders uit proberen en volgen de Griekse Angelos die ons naar de andere kant van de stad brengt, op weg naar een bar die hij niet kan vinden. We eindigen, onder groot protest van mij, in een sportspub, waar ze slechte wijn verkopen waarmee ik dan enigszins tevreden ben.

Never change a winning team

Terug naar onze Boedapest hang plek. Daar was het leuk! Wederom een avond om niet snel te vergeten, ook nu worden we weer als een van de laatste bezoekers de deur gewezen. Eenmaal buiten zou ik met Dorian en Angelos terug naar het hostel lopen, maar al snel hebben de sociale jongens alweer nieuwe mensen leren kennen. Als een klein kind blijf ik een beetje jengelen, “kom op nou jongens het is al laat, laten we nou gaan.” Na een tijdje geef ik het op. Dan loop ik wel alleen naar huis!

Boedapest laatste dag

Nieuwe dag, mijn wekker gaat, het is mijn laatste dag in Boedapest en ik probeer nog een paar laatste sightseeing dingen af te vinken. Bij haza terror staat een enorme rij alsof het, het Anne Frank huis is. Het is trouwens ook veelte mooi weer om naar een museum te gaan. Ik hobbel door naar het heldenplein en het park. Waar ook het badhuis is. Ik besluit het geld voor het badhuis beter op te sparen voor een Thaise massage, later in mijn reis.

Weer helemaal terug de stad door naar de grote markthallen met food. Het is allemaal wat aan de duurdere kant, maar weer eenmaal buiten zie ik een lekker bakkertje. Ik steek de brug over naar Pest, drink thee in een cafeetje en spreek dan met Sylvain en Angelo af om de citadel te beklimmen. Het blijkt dat we alle drie op een andere brug staan te wachten. Sylvain en ik ontmoeten elkaar in het midden, Angelos is al een stukje op ons vooruit, maar ontmoeten we halverwege.

Citadel

boedapest citadel

Het uitzicht vanaf de citadel is inderdaad bijzonder mooi. En ik krijg mijn beloofde glühwein. Plots raken we aan de praat met een Japanse jongen die voor ons een foto maakt. Het duurt niet lang of ik leer “Neuken in de keuken” in het Japans en hebben we een nieuw gezelschap erbij.

We zijn behoorlijk verkleumd van de kou op de berg en gaan naar beneden om op te warmen in een bar. Even later ontmoeten we de rest van de jongens in een andere bar in pest. “Jongens nee he, denk ook even aan mij, het enigste meisje, we gaan toch niet echt in een bier pub zitten he!” Wel dus, de andere jongens zitten er al. “Maar ik maak het niet te laat, mijn vlucht gaat om 6 uur in de ochtend,”  zeg ik nog.

Lokale kroeg

Van een lokale man in de kroeg krijgen we een rondje. Ik krijg wijn welke mij goed smaakt. Er komen drie flinke limonade glazen op tafel welke allemaal gevuld zijn met wijn.  Ik schrik er een beetje van is dat allemaal voor mij? “Borga jij drinkt toch ook wijn?” Hij giechelt, “nee ik drink bier.” En we draaien nog een rondje met ons glas en roepen wat Spaans gebrabbel voor bijgelovige goede seks.

Het wordt later en later en omdat Ulf zo lastig loopt door een pijnlijke knie, loop ik een stukje met de jongens mee naar het hotel. Ik kan met hun mee rijden in de taxi, omdat onze vlucht om dezelfde tijd gaat. Op het vliegveld nemen we afscheid en hondsmoe val ik in slaap in het vliegtuig naar Oslo.

Overstap

In Oslo wacht ik, slaap ik en drink ik dure koffie om mij 6 uur te vermaken en dan stap ik op mijn volgende vlucht, 11 uur wel te verstaan. De afgelopen week deed ik drie verschillende citytrips Wenen, Bratislava en Boedapest ik had een ontzettend leuke tijd, heb veel nieuwe dingen gezien, herinneringen en vrienden gemaakt. Maar nu ga ik naar een plek waar dit jaar mijn reis pas echt begint. Thailand!

Leave a Reply