Bangkok “stad van chaos”

Exhausted

De eerste dag is als een soort roes aan mij voorbij gegaan. Logisch, na twee nachten weinig slaap en een enorme jetlag, ben ik bij het raken van mijn kussen in een diepe slaap geraakt. Ergens tegen de avond word ik pas weer wakker.

Pad thai

Ik heb een kort gesprek met een Nederlandse jongen, die vaak bij mijn hostel rond hangt. Maar inmiddels al  een paar maanden in Bangkok ‘woont’. “Weet jij toevallig een tentje waar ik lekker kan eten?” “Je wilt Thais?” vraagt hij. Ik maak met mijn handen een gebaar van “dhuu kijk waar we zijn!”

Hij brengt me naar een tentje welke zelfs in de lokale krant stond, bekend om zijn zee en schelpdieren. Mijn eerste Thaise maaltijd wordt een pad Thai met garnalen. Heerlijk en goedkoop. Nou ik kan hier wel aan wennen hoor. Ik heb in ieder geval een maaltijd waar ik de komende weken op kan leven.

Olifantenslurf

We lopen een rondje door de stad welke ‘s avonds een iets aangenamere temperatuur heeft. Ik zie in de verte wat tempels, welke in de avond mooi oplichten. “Hou je niet van tempels?” vraag ik. “Als je één tempel hebt gezien heb je ze allemaal gezien.”, zegt de Rotterdamse Yusef. “Toen mijn broer hier was kwam hij met een hele waslijst aan sightseeing en tempels. Ik zei: kies de beste uit we gaan ze niet allemaal zien. Ik kwam hem ophalen in de stad. Hij stond bij een andere tempel. Jo Bro wat heb jij nou in vredesnaam aan?” vroeg ik. Hij had zo een Thaise hippie olifantenbroek aan. “Ja dat moest anders kon ik de tempel niet in.” zei hij. Ik moest lachen, “jeetje maar waarom zo strak, ik kan je slurf zien zitten?” We lachen.

“Welke tempel was het geworden?” “Ja weet ik veel die daar verderop met de liggende boeddha. Het was wel mooi, maar ik ben hier niet voor de sightseeing, ik kwam hier om te relaxen en van de zon te genieten.” “Kun je dan niet beter naar het zuiden, naar de stranden ofzo?” “Daar ben ik ook geweest, maar het is daar een stukje duurder en eigenlijk vanaf dat ik hier aankwam was ik gelijk verliefd op Bangkok. Het heeft alles wat ik nodig heb.”  

Khoa san road

Bangkok is inderdaad een stad die vrijwel alles te bieden heeft. De stad van chaos. Zo ga ik hem omschrijven. Toch is er sfeer in de chaos. Leuke winkeltjes, barretjes, massagesalons alles is er. De khoa san straat, is het hart van de wijk waar ik verblijf. Hier draait het om. Harde muziek galmt in je oren, verkopers schreeuwen erover heen, terwijl slimmere verkopers kartonnen borden hebben gemaakt waar ze hun spullen op aanprijzen, nog irritantere verkopers duwen de borden in je gezicht. Alles komt voorbij, dingen die je zou verwachten in zo een straat: cocktails en party’s, verkoop van blikken bier uit een koelbox gevuld met ijs, sticky mango rijst, smoothies, maiskluifen en snacks, echt van alles.

Een man duwt een bordje met schorpioenen op een stokje mijn richting uit. “You wanna try?” Yusef spoort me aan: “kom op, je bent in Thailand” Ik had me hier al op voorbereid, “nee dank je” “Heb jij ze wel eens geprobeert?” “Nee, ik waag me daar ook niet aan.”

Tot slot wordt ons een ‘pingpong show’ aangeraden. “50 bath”, zegt de man. Dat blijkt slechts voor de tuktuk rit er naartoe. Ik wuif hem opzij. Ik weet eigenlijk niet eens wat ze bedoelen met een pingpong show, maar Yusef legt het mij haarfijn uit. Iets wat ik hier maar niet zal herhalen, geschokt van het idee.

Bangkok de stad van Chaos

We hebben het einde van de khoa san gehaald. Er staat een hippie busje omgebouwd tot barretje, die cocktails verkoopt voor een schappelijk prijsje. We nemen het ervan.

De volgende dagen in Bangkok geniet ik volop van de drukke chaotische stad. In tegenstelling tot Yusef ben ik dol op tempels, naast mijn liefde voor (Italiaanse) kerkjes. Oke toegegeven het wordt soms wat eentonig als je er veel achter elkaar ziet. De een is nou eenmaal mooier of specialer als de ander, maar daar kom je pas achter als je er bent geweest. Daarom is het altijd een verassing en vrijwel altijd de moeite waard in ieder geval een kijkje te nemen.

Mijn sightseeing rondje door de stad begint bij een oud fort dat aan de rivier ligt, misschien stiekem wel een van de mooiste plekjes dankzij de rust die er omheen hangt. Het fort zelf is uiteindelijk nooit echt gebruikt. Door mijn jetlag begin ik de dag wat aan de late kant, waardoor het grand palace al dicht is. Ook de naast gelegen Temple of the emerald Boeddha gaat al dicht. Het is ook behoorlijk prijzig en laat het daar dan maar bij, wie weet een andere keer.

Wat Pho temple

Wel bezoek ik de Wat Pho Temple. Een interessant tempel complex, met inderdaad de gigantische liggende gouden Boeddha. Drink koffie aan de rivier met een prachtig uitzicht op de Wat Arun (tempel) en draal daarna over de fleurige en kleurrijke bloemen market. En door een flinke wandeling naar het treinstation, met de intentie een treinticket te kopen, kom ik in de China town van Bangkok. Even is het of ik daadwerkelijk in Hong Kong ben beland. Felle neon verlichtte uithangborden met Chinese tekens schreeuwen om mijn aandacht, om mij heen ruik ik de geuren van Chinese streetfood stalletjes. Het kleine donkere steegje waar ik doorheen loop is een markt met Chinese hebbedingen, van thee tot aan rode papieren lampionnen en whatsoever.

Ik wil niet te lang in Bangkok blijven hangen, ik kom hier op een ander moment in mijn reis terug (door omstandigheden met Corona niet, maar daar kom ik later pas achter) Chiang mai wordt mijn volgende stop. Na een korte afweging is het duidelijk dat een binnenlandse vlucht goedkoper en sneller dan de nachttrein, waarvoor ik naar het station was gekomen. 

Wat Arun tempel

Mijn vlucht gaat ‘s avonds en om mijn tijd goed te benutten, besluit ik een bezoekje te brengen aan de Wat Arun tempel. Voor slechts 5 bath mag ik met de pond over. Daar loop je zo het tempel complex van Wat Arun binnen. Het is niet echt een tempel waar je naar binnen kan, maar een tempel bestaande uit verschillende lagen welke bereikbaar zijn met kleine trappen. De tempel is wit en versierd met verschillende beelden en symbolen. Anders dan andere tempels en ik vind hem daardoor wel indrukwekkend.

Leave a Reply