Een boek uitgeven, waar moet je opletten?

Het is alweer enige tijd geleden toen ik op het idee kwam mijn boek te gaan uitgeven. De afgelopen tijd heb ik veel onderzoek gedaan over de mogelijkheden. Het blijkt dat er heel wat bij komt kijken, als je een boek wilt uitgeven. Ik werkte hard aan mijn manuscript. Ik veranderde de namen in het boek zodat iedereen zoveel mogelijk anoniem blijft. Toen begon het lezen en verbeteren. Bijschaven, dingen schrappen, leuke anekdotes toevoegen. Spelling en typefouten, verbeteren. En weer opnieuw lezen en verbeteren. Met een kritisch oog naar je eigenwerk kijken.

Ik ben nogal een perfectionist en zeker voor iets wat misschien wel in een boek of e-boek wordt afgedrukt. Mensen willen dan toch zeker wel waar voor hun geld en een kwalitatief goed product.

Via een facebookgroep voor schrijvers, kwam ik in contact met een schrijfster. Voormalig journaliste en nu heeft ze al een flink aantal boeken op haar naam staan (waaronder “komt een man bij de hcker” en “man is stoer vrouw is hoer“. Ze helpt nu (beginnende) schrijvers als redacteur. Ze raadde mij aan eerst haar boek: “Hoe schrijf je een bestseller?” te lezen.

Ik kreeg een gesigneerd exemplaar opgestuurd en ik was meteen enthousiast. Want dit was nu net wat ik nodig had, net even dat steuntje in de rug en die extra motivatie om weer verder te gaan. Het stuk met gemaakte fouten van bekende schrijvers vond ik erg nuttig. Het geeft je net even wat meer zelfvertrouwen, als je weet dat je grote voorbeelden ook behoorlijk wat fouten hebben gemaakt.

Het boek is heel overzichtelijk en leest makkelijk weg. Iets wat voor mij heel belangrijk is, aangezien ik door mijn dyslexie nog steeds best wel moeite heb met lezen. Ik raak dan geïrriteerd als het me niet snel genoeg gaat en gooi het boek dan aan de kant. Daar had ik bij dit boek gelukkig totaal geen last van. Voor alle mede schrijvers en schrijfsters is dit dan ook echt een aanrader. Je kunt “hoe schrijf je een bestseller?” hier bestellen.

Door het boek ben ik weer flink aan het schaven. Ik kan nu zeggen dat ik al een aardig eind ben opgeschoten, maar het laatste hoofdstuk is nog steeds niet af. Binnenkort hoop ik een schrijfcursus te volgen, er zat namelijk een kortingsbon in het boek voor een gratis schrijfworkshop een leuke bijkomstigheid waar ik gretig gebruik van wil maken. Daarover uiteraard meer in mijn volgende blogpost.

Meer weten over Maria Genova vind je op haar website. Hoe schrijf je een bestseller? Bestel je hier.