Dublin citytrip, bewonder, ervaar en proef Ierland

In Juni ging ik op citytrip met mijn moeder en zus. We deden het rustig aan, maar hebben toch veel van de stad kunnen ervaren. Dit zijn de beste ingrediënten voor een tripje naar Dublin.

Bekijk Dublin

Wij kozen voor Dublin’s National gallery. Hier vindt je verschillende kunst, maar voornamelijk schilderijen, uit verschillende tijdperken. Verrassend was de collectie ‘Europese schilders’ Waar veel Nederlandse schilders tussen hingen, waaronder een Rembrandt en Vermeer. Dublin heeft veel gratis musea voor jong en oud, bijvoorbeeld: het nature nistory museum of het irish museum for modern art. Er zijn genoeg opties.

woman writing a letter, with her maid, Johannes Vermeer
woman writing a letter, with her maid, Johannes Vermeer

Proef Dublin 

Dublin staat natuurlijk bekend om zijn Guinness bier. Nou ben ik niet z’n bier liefhebber, maar anders moet je deze zeker gaan proeven in de stad waar het vandaan komt. Of je dit nou in het Guinness house doet of in een lokale pub, volgens mij smaakt hij overal hetzelfde. Als je niet z’n bier drinker bent dan is whisky wellicht een goed alternatief. Maar ook hier ben ik niet zo dol op (behalve in me cola, maar dat durfde ik de Ieren echt niet aan te doen haha). Helaas ervaarde ik dat wijn (iets wat ik wel graag drink) echt behoorlijk duur is. Je moet niet vreemd opkijken als je €7 voor een glaasje betaald. Echt belachelijk als je het mij vraagt. Het verbaast je misschien niet dat de vrouwen hier dan ook graag een gin tonic drinken, die overigens niet goedkoper is, maar misschien wel meer het geld waard.

Of je nu wel of niet van een drankje houdt, de Temple bar zou bij iedereen op zijn Dublin to-do-list moeten staan. Al is het maar voor je coole insta -selfie!

Ook de typische Ierse keuken moet je geproeft hebben. Ierse stew, pie of misschien toch fish and chips?

Bewonder Dublin

Een echte Ierse dansshow. Wij gingen naar de Riverdance show in het prachtige Gareity theather. Alleen al het theater is prachtig en dan de show. Ongelooflijk indrukwekkend! Een iersche show mag gewoon niet ontbreken aan jou reisje in Dublin

Gaiety theater

Ervaar Dublin

Eigenlijk is the book of kells in het trinity college, een highlight van Dublin, persoonlijk vond ik het te duur en wordt het een beetje over-hyped. Daarom koos ik voor een alternatief.

Dublin Castle
Dublin castle

Een goede manier om Dublin te ervaren is een blik in zijn geschiedenis, waarvoor ik Dublin’s Castle een uitstekende keuze vond. Het kasteel zelf is uitsluitend te bezichtigen met een (betaalde) rondleiding. Maar via de tuin kun je naar het ‘koetshuis’ waar een gratis expositie te zien is. Tijdens ons bezoek was er een indrukwekkende expositie over de vele slachtovers van de pest epidemie.

Een echte aanrader is de libary, in het naast gelegen gebouw. Ook deze is gratis te bezoeken. Verwacht geen bibliotheek zoals the book of kells. Maar wel een zeer interessante expositie, verdeeld over twee verdiepingen, over het ontstaan van boeken en hoe belangrijk deze zijn in de verschillende geloven. Van papyrus uit Egypte tot de bijbel en de koran. Het is echt een blik waardig.

Shop Dublin

De beste plek om je Ierse inkopen te doen is in Grafton street, met recht de belangrijkste winkelstraat van Dublin. Het heeft ook wat weg van onze vertrouwde Kalverstraat, dus tijdens ons meiden midweekje gingen we even helemaal los.

Voel Dublin

De st. Patrick’s Cathedral is ook een typische highlight van Dublin. St. Patrick is de patroonheilige van de stad Dublin, degene die het Christelijke geloof naar Ierland bracht. Deze kathedraal is daarom ook een van de belangrijkste kerken van Dublin. Toch staat de zetel van de bisschop niet hier, maar in de Christ church Cathedral (niet ver hier vandaan). De kathedraal is vrij groot en er is veel te zien.

St. Patrick Cathedral, Dublin, Ierland
st. Patrick Kathedraal
St. Patrick Cathedral Dublin, Ireland
glas-in-lood

Zoals het graf van: Johnathan Swift en zijn (in het geheim getrouwde) vrouw Esther, bekend als Stella. Jonathan bekend als schrijver en dichter was Dean (deken) van de Kathedraal.

Vooral de glas in lood ramen vonden we erg mooi. Er was ook een kleine herdenkingsplek voor oorlogsslachtoffers met een gedenk boom.

Het is een zeer mooie Kathedraal maar voor wat het is, ontzettend over-prized. €7 entree vond ik het eigenlijk echt niet waard. Een paar euro zou beter op zijn plek zijn. Zo jammer dat toeristische bezienswaardigheden zo uitgebuit worden en door toeristen ook nog eens over hyped. Wat vindt jij hiervan?  

  

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram