Het beste van het oude Dubrovnik

Dubrovnik

Deze bijzondere stad in Kroatie lijkt tegenwoordig wel de hoofdstad. Het loopt volledig vol met toeristen en dat is niet geheel onterecht. Al komen de meeste mensen voor het game of thrones spektakel waarmee de hele stad wel door lijkt overgenomen. Overal vind je aan de serie gerelateerde souvenir winkeltjes en je kunt er zelfs de officiële game of thrones troon bezichtigen. Er zijn tal van rondleidingen door de stad die je de sets van de game of thrones wijzen.

Al ben ook ik groot fan, vindt ik het jammer dat de stad zo is volgelopen met toeristen en dat de stad niet altijd wordt gezien voor wat hij echt is. Een eeuwenoude, unieke stad vol met culturele authentieke details. Ik neem jullie graag mee langs de mooiste, leukste en belangrijkste bezienswaardigheden van Dubrovnik. Gewoon een heerlijke wandeling door de stad. Alles gratis of voor weinig te zien.

Pile gate

De toegangsbrug naar het oude centrum van Dubrovnik

pile gate dubrovnik
Pile gate

City walls

Ook gebruikt tijdens het verfilmen van the game of thrones en daarom steeds meer in trek bij de toeristen. De entree voor een wandeling over de muren is bij binnenkomst links van de pile gate. Ik vond het te duur en te druk voor het geen wat je krijgt.  Letterlijk een rondje over de stadsmuren.

city walls dubrovnik
City walls
citywalls of dubrovnik
City walls

St. saviour church

Als je de oude stad betreedt via de Pile gate en je vervolgd je weg over de placa of stradun dan vind je links, tegenover de onofrio deze bijzondere kerk. Na de aardbeving in 1520, waarbij meer dan 20 mensen overleden en vele huizen werden verwoest, bouwde de stad deze kerk als dankbaarheid dat de stad niet een veel grotere ravage heeft ondergaan. Hij werd in 1528 voltooid typisch is het gotische kruis op de voorgevel.

St. saviour church dubrovnik
St. saviour church

Great onofrio’s fountain

Deze fontein uit 1438 diende vroeger als een grote watertank die het eindpunt was van een 12km lang aquaduct, nu is het in gebruik als fontein. Het water uit de fontein kun je drinken.

Great onofrio’s fountain dubrovnik
Great onofrio’s fountain

Franciscan monastery museum

Van dit oude klooster vond ik vooral de binnentuin het meest indrukwekkend. Voor de rest vind je er een verscheidenheid aan schilderijen en kunst. Tijdens mijn verblijf was een deel van het museum dicht voor verbouwing, maar normaal vind je hier ook een inventaris van de oude Friars Minor Apotheek uit 1317 en apotheek meubelen uit de 15e en 16e eeuw, uit Siena en Florance. Een van de oudste ter wereld.

Franciscan monastery dubrovnik
Franciscan monastery museum.
Franciscan monastery dubrovnik
Franciscan monastery

Main street Placa (stradun)

dit is de hoofdstraat van de stad. Hier vind je allerlei winkeltjes en cafeetjes.

dubrovnik

Orlando’s column is een van de oudste bouwwerken van Dubrovnik. Het orgineel is uit 1417 maar heeft door de jaren heen veel restauraties moeten ondergaan vanwege de harde wind. Het werd vroeger gebruikt als toneel voor publieke vernedering en straffen.  

Orlando’s column dubrovnik
Orlando’s column

Bell tower and bell lounge

Deze 31 meter hoge toren is een herkenbaar punt van de stad en werd gebouwd in 1444. En diende vroeger om de stad bijeen te roepen voor vergadreringen en te waarschuwen voor gevaar. De wijzer geeft de stand van de maan aan en de klok luid nog altijd ieder uur.

Small onofrio ‘s fountain

van dezelfde ontwerper als de great onofrio’s fontein

St. Blaise church,

origineel in Romeinse stijl gebouwd in de 14e eeuw maar flink beschadigd na een aardbeving in 1667 en na een brand in 1706 volledig verwoest. De huidige kerk, nu in barok stijl, is gebouwd tussen 1706 en 1714.

Rectors palace

diende tussen de 14e eeuw en 1808 als zetel van de rector van de republiek Ragusa. Het was gebouwd in Gotische stijl, maar door de jaren heen zijn er veel renaissance en barokke elementen toegevoegd. Het huisvest nu het cultureel historisch museum.

Rectors palace dubrovnik
Rectors palace

Old port

tijdens mijn verblijf afgelopen zomer werd hier om 23 uur ook een vuurwerk show gegeven. Ik schrok me eerst dood van de geweersschoten wat onderdeel is van het traditionele vuurwerk, maar dit werd later vervolgd door het bekende siervuurwerk. Ook overdag is deze plek zeer de moeite waard.

old port of dubrovnik
old port

St. john fort

Het uit 1346 oude fort bevat nu het maritime museum

Cathedral

Deze 17e -eeuwse kathedraal, is een van de mooiste renaissance bouwwerken van de stad en is zeker een bezoekje waard. De binnenkant vrij sober, maar het heeft wel een schatkamer met waardevolle voorwerpen zoals een vergulde schedel en een arm en been van de beschermheilige sint Blasius.

cathedral dubrovnik
kathedraal

Gundulic square

Dit pleintje was vroeger de centrale markt van Dubrovnik nu is het vooral een toeristische stop

St Nicholas church

Tegenwoordig gaat het niet meer om deze kerk, maar al meer om de trappen van de bekende ‘walk of shame’ uit de game of thrones. Voor echte fans een must-see. Mij viel vooral op dat de straat in de serie veel langer is. In werkelijkheid is het veel kleiner maar de trappen laten niets aan de verbeelding over, het is een duidelijk herkenbare set uit de meeslepende scene van de ‘walk of shame’ uit de game of thrones. Bovenaan de trappen vind je de st. Nicholas kerk.

stairs 'walk of shame' dubrovnik street 'walk of shame'dubrovnik

Polce gate

Deze poort bevind zich midden in de stad en word ook wel ‘the gate of st. luka’, genoemd, naar de naastgelegen kerk. De boog is in romeinse stijl gebouwd en bevat het hoofd van de patroonheilige van de stad Dubrovnik, st. Blaise. De buitenste ploce poort is gebouwd in 1450 door Simeone della cava.

polce gate dubrovnik
Polce gate

Dubrovnik is een ontzettend mooie stad maar ik raad aan, indien mogelijk, buiten het seizoen te gaan. Om niet overspoeld te raken door de hoeveelheid toeristen.