De beste bezienswaardigheden van Zadar

Zadar

Is een van de vele steden in Kroatië waar echt veel unieks te zien en te doen is. Zadar heeft een ontzettend rijke geschiedenis.
Hier een opsomming van de leukste bezienswaardigheden:

Leeuwpoort

De stadsmuren uit het jaar 1543 bevat een toegangspoort naar de stad met de afbeelding van een leeuw van st. Marcus, nog afkomstig uit de Venetiaanse tijd.
liongate zadar
leeuwenpoort
liongate zadar
leeuwenpoort

The captains tower

Als je richting het hoger gelegen Perivojkraljice Jelene Madijevke park loopt, kom je langs het Burana pleintje, waaraan deze toren zich bevindt. Deze vijfhoekige toren is ook gebouwd door de Venetianen, ter verdediging van de stad.
Burana squere zadar
Burana plein
captains tower Zadar
captains tower Zadar

Perivojkraljice Jelene Madijevke Park

is een rustig parkje waar zich ook een nightclub bevindt, welke overdag open is als luxe lounge bar.
Gelegen aan het ‘platea magna’ plein vind je onderandere: Palace ghirardini, Cityhall, City lodge, City sentinel,Church of the st. mary “de pusterla” stomorica.

St. dominic’s church

Deze in het rond gebouwde kerk, stamt uit 9e eeuw. De kerk is te bezoeken voor een paar kuna. Maar persoonlijk vond ik de buitenkant meer de moeite waard dan de binnenkant.

"<yoastmark

"<yoastmark

"inside

"inside

"<yoastmark

St. Anastasia’s cathedral,

dit is de naast het dominic church gelegen kathedraal. Zij is de grootste kerk in heel Dalmatië (de kust van Kroatië) De oorspronkelijke kerk komt uit de 4e en 5e eeuw, maar ondervond in de 12e en 13e eeuw flinke reconstructies in romeinse stijl. De kerk behoord nu tot de erfgoedlijst van Unesco.
St. Anastasia’s cathedral Zadar
St. Anastasia’s cathedral

Poljana pape lvana pavla II

recht tegenover het Dominic church, ligt het forum van poljana, welke, gemoderniseerd door de bankjes en bomen, aan doet als een parkje.

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

Pilar of shame,

onderdeel van het forum welke juist links van het domimic church staat, werd in de romeinse tijd gebruikt als schandpaal.  
Pilar of shame
Pilar of shame

St. Elias’s church

De klokkentoren kun je al zien achter de pilar of shame. 
Pilar of shame & St. Elias’s church
St. Elias’s church

Klooster – st. Franciscan monastery

Dit klooster uit begin 13e eeuw, is echt een bezoekje waard. Het heeft een kerk en een tweetal kappelletjes en herbergt een klein museum met religieuze schatten uit de 12e tot 15e eeuw. Het klooster was tijdens mijn bezoek gesloten, maar zal ook zeker de moeite waard zijn. Toegang is een paar kuna en alleen toegankelijk als schouders en knieën bedekt zijn.
st. Franciscan monastery Zadar
klooster st. Franciscan
st. Franciscan Zadar
binnenkant kerk st. Franciscan

Greeting to the sun

Deze vind je langs de kust, zo een beetje aan het einde van de stad. Eerst snapte ik niet zo goed wat nou de bedoeling is van dit kunstwerk. Het is een grote ronde, blauwe plaat, waarin duizenden zonnecellen zich overdag opladen in de zon en S’ avonds oplichten.
greeting to the sun Zadar
greeting to the sun

Sea organ.

Dit is een zee-orgel, naast de greeting sun gelegen en ziet er uit als een trap die de zee ingaat. Van verre kan je hem al horen. Onder de ‘trap’ zijn gaatjes aangebracht, wat voor een pingelend geluid zorgt, zodra het water van de zee over de trap heen golft. Waarschijnlijk een van de mooiste bezienswaardigheden van Zadar.
Sea organ Zadar
zee-orgel

 sea gate

naast de toegangspoort met de leeuw is er aan de zeekant, minder indrukwekkende zee poort te vinden
 
Zin in wat cultuur dan kun je terrecht bij a.o. deze musea: The city museum, The museum of ancient glass.
Ooh en wat dacht je van het aanschouwen van een prachtige zonsondergang?
Zadar
zonsondergang
Zadar
Dit zijn een aantal bezienswaardigheden in het historische centrum van Zadar er zullen er ongetwijfeld meer zijn. Ben jij in Zadar geweest? Laat in een reactie weten hoe je het vond!