Alles wat je niet wilt missen in Marrakesh

Marrakesh

Eén van de vier koningssteden van Marokko. Al lijkt het inmiddels soms wel de hoofdstad van Marokko, zo ontzettend in trek bij de toeristen. Ik noem het ook wel ‘dé Europese stad’ van Marokko. Om eerlijk te zijn is het ook een stuk bruisender dan de officiële hoofdstad, Rabat. Het is een grote stad met voor iedereen wat wils. Het heeft cultuur, heerlijk eten, en souks om te shoppen. Wil je meer het authentieke Marokko ontdekken, dan is Marrakesh misschien wat minder geschikt. Maar het is dé ideale citytrip, of tussenstop tijdens je rondreis door Marokko.

Ik was in eerste instantie niet van plan langer dan een paar dagen in Marrakesh te blijven, tijdens mijn rondreis door Marokko, maar ik verlengde mijn verblijf elke dag opnieuw. Oké dit had ook zeker te maken met de ontmoetingen die ik had en het fijne Kaktus hostel, waar ik verbleef. Maar hé als ik de stad echt niks vond dan was ik daar toch niet langer gebleven? Door omstandigheden keerde ik tijdens mijn rondreis zelfs terug naar Marrakesh en opnieuw bleef ik weer langer. Sterker nog ik ging een tweede keer terug naar Marokko, al was het dit keer voor de liefde… Wil je daar meer over lezen? Kijk dan even in mijn reisdagboek. Ik neem je graag mee in mijn reisverhalen door Marrakesh en de rest van Marokko.

Marrakesh is dus een Marokkaanse ervaring die je niet mag missen dat mag wel duidelijk zijn. Hier geef ik een lijst van de mooiste, leukste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Marrakesh.

1. Het Djema el Fna plein.

Dit is het hart van de stad, hier gebeurt het. Het grote plein is overdag warm en zonnig. Je vind hier diverse kraampjes waar je vers geperste sinaasappelsap kan halen voor 4dh (nog geen €0,40)  dus waarom niet elke dag een vitamine boots halen? Helaas vindt je hier ook veel slangen bezweerders en apen aan een ketting. Ik persoonlijk walg hiervan.

S’avonds veranderd dit plein in een ware food walhalla. Je vind er allemaal kraampjes waar je diverse gerechten kunt eten. Een beetje zoals op een foodfestival maar dan elke avond opnieuw. Al is het vooral gericht op de toeristen is het allemaal goed betaalbaar en erg lekker. 

2. Medina de Marrakech

De medina van Marrakech heeft een autovrij centrum en oogt een beetje chaotisch met zijn smalle straatjes, vol met winkeltje, kraampjes en terrasjes, is het een waar doolhof. Het hart van de medina is het grote plein Djema el Fna. De winkeliers nemen graag de tijd voor een praatje en proberen zo hun handelswaar aan je te verkopen.

3. Shoppen in de soeks

Zowel overdag als s’ avonds kun je in de soeks van Marrakesh jezelf laten verdwalen in de straatjes van de medina, tussen alle winkeltjes. Je kunt er van alles kopen. Van moderne (nep) merkkleding tot de meer traditionele dingen, van leren tassen, pantoffels tot aan speciale specerijen. Ik kan me niet voorstellen dat je hier geen leuke souvenirtjes kunt vinden! Oh en afdingen is hier traditie en zeker in Marrakesh heel hard nodig. Ik heb hier een aantal shopping tips voor je op een rijtje! 

4. Koutoubia-moskee

Koutoubia-moskee, Marrakech, Morocco
Koutoubia-moskee

Eigenlijk was dit het eerste wat ik zag toen ik in de stad Marrkesh aan kwam. Het is een prachtige moskee. Maar ooh wat heb ik dat ding af en toe vervloekt, als ik s’ nachts lag te slapen en de gebeden kon horen. Maar het heeft ook een diepe indruk op me nagelaten. De eerste avond in Marrakesh liepen we over het plein en langs de moskee, ik was er in de tijd van de ramadan en vooral in deze periode zijn vooral de avond gebeden het belangrijkst. Het was dan ook een prachtig gezicht om echt enorm veel mannen tegelijkertijd te zien bidden op het plein vlak voor de moskee.

5. Jardin Majorelle

Deze tuinen, ontworpen door ontwerpers Yves saint Lourent en Pierre Bergé, worden steeds populairder. In mijn beleving zijn het niet meer dan tuinen met veel kaktussen in blauwe potten. Het is vooral een plek om de beste Instagram selfies te maken. Het licht een stukje buiten de stad en gezien de toegangsprijs ben ik hier dan ook niet geweest. Toch heb ik daar nu een beetje spijt van. Meer omdat iedereen er zo lyrisch over is en ik er dus niet over kan mee praten. Daarom heb ik hem toch toegevoegd aan het lijstje, zodat je zelf de afweging kunt maken.

6. Dar Si-Saïd

Dar Si-Saïd, Marrakech, Morocco
Dar Si-Saïd

Het museum Dar Si-Saïd gaat over het verleden van Marrakesh. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen op de eerste verdieping. Op de begane grond zijn Berber kleding en sieraden te bewonderen. In kamers liggen in overvloed verschillende tapijten en de meest indrukwekkende meubelen. Cederhouten deuren en andere soorten houtsnijwerk zijn te vinden op de binnenplaats.

De paleis El Badi en de Saadi Tombes, waren tijdens mijn verblijf helaas gesloten vanwege de ramadan (iets om rekening mee te houden) Maar dat geeft me altijd nog een reden om terug te keren naar Marrakesh.

7. Paleis El Badi

Het voormalig paleis, het werd eind 16e eeuw gebouwd door de Saadse sultan Ahmed al-Mansur Dhahbi om de overwinning, in 1578, de slag om de Drie Koningen, op het Portugese leger te vieren.Tegenwoordig zijn het slechts, enorme tuinen, beplant met sinaasappelbomen en omgeven door hoge muren.

8. Saadi tombes

De saadische graven zijn een van de weinige overblijfselen van de Saadian-dynastie (tussen 1524 en 1659) In het begin van de 18e eeuw had Sultan Moulay Ismail, besloten om alle sporen van de grootsheid van deze dynastie te verwijderen en vernietigde alle overblijfselen. Hij durfde echter geen heiligschennis te plegen door hun graven te vernietigen en beval dat de toegang tot de necropolis zou worden voltooid. De graven zijn nog altijd goed bewaard gebleven en staan zeker op mijn lijstje van dingen die ik tijdens een volgend bezoek wil bezichtigen.

9. Bahia paleis

marrakesh palace la bahia
Bahia paleis

"<yoastmark

"<yoastmark

Een van mijn persoonlijke favorieten. Het Bahia Paleis. De beschilderde en ingelegde plafonds zijn in iedere kamer verschillend. De wanden zijn prachtig versierd met mozaïek, marmer stucco, ingelegd en beschilderd hout. Oh en dan nog de prachtig beschilderde houten deuren. Een waar sprookje!

Er is 14 jaar aan het paleis gebouwd met ambachtslieden uit Fes. Van de 8 hectares en 150 kamers is maar een gedeelte open voor het publiek, maar genoeg om een indruk te krijgen van hoe geweldig het is. Een gedeelte van het paleis wordt nog gebruikt door de huidige Koninklijke familie, wanneer zij in Marrakesh zijn.

Een leuk weetje: Het Paleis is gebouwd in opdracht van Abu ‘Bou’ Ahmed. Abu Ahmed had 4 echtgenotes en een harem van 24 vrouwen. De slaapkamers van zijn harem is te zien rond het grote binnenplein met de fontein, waar iedere dame haar eigen kamer had. Interessant weetje, Abu Ahmed was voorheen een negroïde slaaf die uiteindelijk Eerste Minister voor de Sultan werd.

10. Medersa Ben Youssef

Dit is een oude Koranschool uit de 14e eeuw, gesticht door de Marokkaanse vorst Abu el Hassan. Pas tijdens de tijd van de Saadiërs is het gebouw in 1570 uitvergroot en opnieuw ingericht. En werd Madrasa het grootste islamitische college in de Maghreb regio. Er konden tot 900 studenten verblijven. In 1999 is het omgebouwd tot museum.

11. Station Marrakesh

Als je op rondreis bent in Marokko zal je hoogstwaarschijnlijk, hier de trein pakken naar een van de andere delen van Marokko. Maar eigenlijk is het treinstation, al een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw is voltooit in 2008 en is het eindpunt van alle treinverbindingen richting oa. Fes, Casablanca en Tanger. In Marokko met de trein reizen is een bijzondere ervaring.

12. Een hammam

Hoewel Marrakech by far het meest toeristisch is, zal het hier en daar wat lastig zijn een goede hammam te vinden. Je hebt veel lokale hammam’s maar dus ook de privé hammam treatments/arrangementen waarbij je compleet wordt ingesopt, gewassen en vaak een afsluitende massage krijgt. Heerlijk even genieten! Echt een geweldige ervaring tijdens je verblijf in Marokko

13. De mellah

Mellah joodse buurt in Marrakesh, Marokko
Mellah

De mellah is de joodse buurt van Marrakesh. De joodse gemeenschap was ooit een stuk groter. Toch is deze buurt zeker het bezoeken waard. Je vind ook hier soeks waar je leuke snuisterijen kunt kopen. De sfeer vond ik hier heel anders dan in de soeks van de medina, bij het djama el fna plein. De mensen lokken je op vriendelijke wijze naar binnen en vertellen je trots over hun winkel met voornamelijk specerijen en kruide

14. Jewish Lazama Synagogue Mellah Marrakech

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

In de mellah buurt vind je ook de lazama-synagoge de belangrijkste synagoge van Marrakesh, welke dagelijks geopend is voor publiek. Het is een pittoreske synagoge die populair is voor bruiloften, bar miswas en bij buitenlandse bezoekers.

Het bevindt zich in een smal straatje en wordt nergens aangegeven met bordjes. Je moet het dus maar per toeval tegenkomen of even aan een van de buurtkinderen vragen, die brengen je er, voor een kleine fooi, graag heen.

De oorspronkelijke synagoge werd gebouwd in 1492, het jaar waarin de Joden vluchten uit Spanje na de inquisitie. Het huidige gebouw komt uit begin 20e eeuw. Vooral de binnenplaats vond ik erg  mooi. Er is ook een kleine tentoonstelling van wat religieuze attributen. De synagoge zelf vond ik niet mega groot, maar blijkbaar is het voldoende voor de al dunner wordende joodse bevolking

15. Taneries

Ook in Marrakesh heb je leerlooierijen. Je vindt ze een beetje achteraf in de medina bij het arbeiders deel. Hier worden lappen leer nog altijd met de hand bewerkt en geverfd, om uiteindelijk die mooie tassen, schoenen en andere souvenirs van te maken. Ik had zo een dergelijke tannerie al in Fes bezichtigd. Mocht je ook naar Fes gaan, dan raad ik je aan het daar te gaan bezichtigen, waar veel meer traditionele tanneries zijn en waar de stad om bekend staat.

16. Maison de la photographie /fotografie museum

In 2009 opgezet, foto museum met een verzameling aan wonderbaarlijke foto’s uit de periode tussen 1860 en 1950, van Fransman Patrick Mana’ch. Een blik in de geschiedenis van Marokko.

17. Hilvernage en Guéliz / het nieuwe marrakesh

Tijdens mijn tweede bezoek aan Marokko, Marrakesh kwam ik hier terecht. Ik noemde Marrakesh al eens eerder de Europese stad van Marokko. Maar dit werd bij een bezoek aan deze wijk nog eens extra bevestigd. Dé plek, voor wie zich even wilt onderdompelen in luxe. Je vind hier alle moderne winkels en merken. Maar ook de moderne restaurants die je in de binnenstad van Marrakesh niet snel zult vinden. Van gezonde smoothie bars tot sushi. Je vindt hier ook een aantal clubs en bars voor het Marokkaanse uitgaansleven.

Tot slot, als kers op de taart! Blijf je nou langere tijd in Marrakesh dan kun je vanuit hier ook een Sahara trip doen. Deze kun je het beste boeken bij het hostel waar je verblijft. Ik kwam tijdens mijn rondreis juist terug vanuit de Sahara naar Marrakesh. Maar ik heb vele andere reizigers gesproken die z’n reis hadden gedaan. Je bent lang onderweg en de rug van een kameel is niet zo comfortabel als het lijkt, maar tijdens een reis aan Marokko mag je dit eigenlijk niet missen!

 

follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram