8 beste bezienswaardigheden van Fes, Marokko

Fes

Fes of Fez, de spelling verschild nogal eens, hoewel er hetzelfde mee bedoeld wordt, namelijk de stad Fes. Al heb ik mij eens laten vertellen dat met Fez het rode hoedje wordt bedoeld, waar deze stad naar is vernoemd. Het is een van de vier koningssteden van Marokko.
Fes was eigenlijk mijn eerste ontmoeting met Marokko. Oké niet helemaal het eerste want ik lande eerst in Nador en nam vanaf daar de trein. Dus laten we zeggen de eerste grote of toeristische kennismaking, met Fes.
Naast het verdwalen in de medina, (zowel op negatieve als op positieve manier) en het heerlijke eten is er nog veel meer te beleven. Hier mijn persoonlijke top 8 van de leukste dingen om te doen in Fes.

1. Tannery /leerlooierij 

Mijn eerste gedachten aan Fes was eigenlijk direct de tannery’s. Tijdens het inlezen op internet kwam ik al de nodige foto’s tegen en ik wist toen gelijk, “Já hier moet ik heen”. Kan ook niet anders dat de tannery bovenaan mijn lijstje staat van mooiste bezichtigingen in Fes.
Een Tannery is eigenlijk een kleine fabriek waar textiel, maar vooral leer, nog op traditionele wijze, met de hand wordt bewerkt. De lappen gaan door verschillende baden, tonnen of tobben, tannery’s dus! Waar mannen dit met hun voeten of met een stok aanstampen. Het stinkt er enorm; naar doden dieren, maar vooral naar de chemische baden waar de huiden in worden geweekt. Dus wees gewaarschuwd! De lappen gaan van bad naar bad en worden dan gedroogd, daarna kunnen ze eventueel nog worden geverfd waarna ze weer een aantal baden door gaan.
fes Tannery
tannerie
Fes tannery
tannerie

2. Bab Bou Jeloud / The blue gate

Kan niet missen! De Bou Jeloud is een blauwe toegangspoort en wordt daarom onder de toeristen de blue gate genoemd. Wat makkelijker te onthouden is en iedereen snapt wat je daarmee bedoeld. Het is dé toegangspoort tot de medina van Fes en is inmiddels een waar boegbeeld van de stad geworden. Naast zijn schoonheid is het ook een ontzettend fijn herkenningspunt.

Fes Bab Bou Jeloud / The blue gate
The blue gate

3.       Karaouine Moskee

Deze moskee uit de 9e eeuw, doet eigenlijk dienst als universiteit, de oudste universiteit ter wereld wel te verstaan. Tegenwoordig worden er alleen nog universitaire religieuze studies gegeven. Het bouwwerk wordt door 270 pilaren overeind gehouden. Helaas is de Karaouine moskee niet toegankelijk voor niet-moslims.

Fes Karaouine Moskee
Karaouine Moskee vanaf het uitzichtpunt

4.    Medina

Ik noemde het in het begin al even; tijdens je bezoek aan Fes, kan je niet anders dan je door de straten van de medina te laten verdwalen, te laten verwonderen en verbazen. Er is echt van alles gaande; je kunt er heerlijk rond struinen in de winkeltjes, maar ook heerlijk wat Marokkaans street food mee pikken. Al vindt je die wel in meerdere Marokkaanse steden is, ook het bezoek aan een origineel argan winkeltje, zeker de moeite waard. Vaak wordt het nog altijd op de hand vermalen en tot olie verwerkt. Arga olie is een van de grootste export producten van Marokko en dus een ideaal souvenirtje.

5.    Uitzichtpunt

Net buiten de medina, is het een hele klim naar boven, de berg op. Maar ooh wat zal je inspanning beloond worden met een prachtig uitzicht, over de stad Fes die aan je voeten ligt en nog ver daar voorbij; het zand, de woestijn, zover het oog rijkt. Dit wil je echt niet missen!

Fes view point
uitzichtpunt
Fes
uitzchtpunt

6.       Borj Nord Fort

Bij het uitzichtpunt heb je ook een oud fort uit de 16e eeuw. Doormiddel van kanonnen kon de vijand op afstand worden gehouden. Hiervandaan heb je meteen een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Fes. Behalve de functie van fort heeft de Borj Nord ook gediend als gevangenis en kazerne. Momenteel is er een militair museum in gevestigd.

Borj Nord Fort
Borj Nord Fort
Borj Nord Fort
Borj Nord Fort

7.    Rainbow street

Mijn eerste bezoek aan Fes was vrij kort, toch had ik binnen een dag al veel gezien. Tijdens mijn tweede vlucht bezoek (als overstap naar chefchouen) ontdekte ik de rainbow street. https://www.facebook.com/RainbowStreetArt/ Ik sprak met een van de oprichters hiervan. Hij wilde meer aandacht voor zijn winkel en schilderde samen met twee van zijn vrienden de straat Derb Lmzdaa Tahti in regenboogkleuren. Het is een vrolijke bedoening geworden en zeker een bezoekje waard.    

8.       al-Andalousmoskee Moskee

Fes al-Andalousmoskee Moskee
al-Andalousmoskee Moskee
Ook deze ontdekte ik tijdens mijn tweede bezoek aan Fes, net voorbij het treinstation vind je deze groene beauty die nog niet zo bekend is onder de toeristen, waarschijnlijk door de ligging. Ben je in de buurt sla hem dan niet over.
 
Dit zijn mijn leukste bezienswaardigheden van de stad Fès, ik was er maar kort maar de sfeer was buiten gewoon goed. De mensen zijn er ontzettend aardig al is Fes behoorlijk in trek is het in vergelijking met Marrakech, nog niet mega overspoeld door toeristen.
Heb je iets meer tijd dan ik dan zijn dit wellicht nog wat leuke bezichtigingen om te doen. Koninklijk paleis Dar el Makhzen, Madrassa Bou Inania, Nejjarine Museum of Wood Arts and Crafts, Ibn Danan Synagoge. Laat je in een reactie even weten hoe het was?  
 
 
 
 
follow us:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram