De 8 beste bezienswaardigheden van Bari

Bari

De havenstad Bari is de hoofdstad van Puglia, de hak van de laars van Italië. Het is de ideale uitvalsbasis voor de omliggende steden en plaatsen van Puglia. Hierbij moet je denken aan Monopoli, Pogliano a mare en zeker Alberobello, mijn persoonlijke favoriet. Ik verbleef een week in Bari en deed vanuit hier diverse dagtrips. Daarna nam ik de boot naar Dubrovnik in Kroatië.
 
Bari is eigenlijk een heel rustig kustplaatsje nog erg traditioneel en je zult merken dat (vooral de oudere mensen)niet zo goed engels spreken. Bari is niet een stad waar ik heen zou gaan om de stad zelf, meer vanwege zijn ligging, maar als je er dan toch bent, is een rondje door de stad best verassend:

Teatro Petruzzelli

Teatro Petruzzelli
Teatro Petruzzelli

Het rood gekleurde majestueuze theater Petruzzelli bevindt zich aan de Corso Cavour. Na een hevige brand in 1991 is het theater volledig opgeknapt en opnieuw geopend in 2009. Het interieur bevat vooral veel gouden details, rood fluweel en sierlijke ornamenten en plafondschilderingen.

Bari Vecchia

Dit is het oude centrum van Bari. Echt puur Italiaans. Wandel door de wirwar van kleine straatjes en je begeeft je in een stukje puur en authentiek Italië.

St. Nicolaas kerk

Deze kerk is misschien wel de grote highlight van Bari. Nadat in 1087, plaatselijke zeelui de relieken van Sint-Nicolaas hadden overgebracht van uit Myra, werd deze kerk gebouwd. Die eigenlijk een prototype was van de romaanse bouwstijl van Apulië. De kerk werd pas in 1197 ingewijd, terwijl de crypte al in 1089 werd ingewijd door Paus Urbanus II.

St. Nicolas church
St. Nicolaak kerk
inside the St nicolas church
binnenkant van de St. Nikolaas kerk
 Neem ook zeker even een kijkje in de crypte. Deze wordt door 26 kolommen ondersteund. Hier bevindt zich het graf van Sint-Nicolaas. Het zal dan ook niet verbazen dat Sint-Nicolaas als patroonheilige van de stad wordt gezien en dat deze kerk voor vele pelgrims (zowel rooms-katholiek als orthodox) als belangrijk bedevaartsoord word gezien.
cryptof the St.Nicolas church
crypte met het graf van St. Nicokaas
statue of St. Nicolas Bari, Italy
standbeeld van St. Nikolaas
Door de twee vierkante torens aan de voorgevel doet het gebouw een beetje aan als een kasteel, in plaats van een kerk. Op verschillende momenten in de geschiedenis is het gebouw dan ook als burcht in gebruik geweest.
entery of the ST. Nicolas church
St. Nikolaas kerk

Castello Normanno-Svevo

Castello Normanno-Svevo
kasteel muren en toren
Het kasteel is gebouwd rond 1132 en aan alle kanten omringd door een gracht, behalve het noordelijke gedeelte dat aan de zee grenst. Deze is toegankelijk vanaf een brug en de poort aan de zuidkant. Het is voornamelijk samengesteld uit de Aragon-muren en de belangrijkste Hohenstaufen-toren en wordt momenteel gebruikt voor tentoonstellingen.

Duomo di Bari

Duomo di Bari
Duomo di Bari

Cattedrale di San Sabino is de officiële naam voor Duomo di Bari. De huidige in Romaanse stijl opgetrokken kathedraal werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd in opdracht van aartsbisschop Rainald. Het interieur is tijdens de 18eeeuw nog eens aangepakt. De drie ingangen aan de voorzijde zijn voorzien van de originele onderdelen uit de 11e en 12e eeuw. De Duomo di Bari vindt je aan de Piazza dell’Odegitria in Bari.

 Lungomare Nazario Sauro

Bari, Italy
Bari

Maak een wandeling langs deze lange promenade, van Bari. Er staat een heerlijke zeebries die verkoeling biedt tijdens de hete zomerdagen. Loop je vanaf het oude Centrum van Bari de Lungomare helemaal uit, dan kom je vanzelf op het strand van Bari, het bread and tomato beach.

Bread and tomato beach (brood en tomaten strand)

Dit is hét strand van Bari, waar locals en toeristen op hun handdoekje liggen te bakken in de gloed hete, mediterrane zon of juist verkoeling zoeken in de zee.
Let wel goed op je spullen, er vinden hier veel diefstallen plaats. Juist van de families met kinderen, waar je het niet van verwacht. Dit gebeurt
terwijl je lekker in de zee ligt, als je terug komt blijken opeens je spullen weg te zijn. Neem dus niet teveel waardevolle spullen mee of zorg dat je samen met iemand bent. Een goede tip zijn de bewaakte kluisjes, geheel gratis en aangeboden door de stad om dit probleem aan te pakken. Deze vindt je direct zodra je het strand op komt, in een hutje met blauw dak en anders kun je het natuurlijk even vragen.

De haven van Bari

Bari Italy
kleine haven van Bari
Er is een kleine haven met pittoreske vissersbootjes. Maar ook de grote haven waarvandaan de veerboten gaan was in mijn geval een belangrijk punt. Vanaf hier nam ik de ferry naar Dubrovnik