De 8 beste bezienswaardigheden van Alberobello

Alberobello. Wat ben je mooi! Met je typische, in het rond gebouwde, witte trulli huisjes, met grijze puntdaken. Gebouwd uit blokken kalksteen. Je lijkt zo uit een sprookje te zijn gestapt. Je daken met soms, in witte verf geschilderde, mythische symbolen. Je kleine kronkelstraatjes. Je souvenirwinkeltjes en je kerkje. Wat ben je mooi….

Alberobello

Dit plaatsje stond al lange tijd, op mijn verlanglijstje Italiaanse wonderen, die ik nog wilde zien. Het is wat mij betreft de grote high light van Puglia en een ideale dagtrip vanaf Bari. Je komt er gemakkelijk met de trein vanaf Bari centraal. De bekende tranitalia gaat hier niet heen, maar het is een aparte lijn welke je aan het einde van het station kunt vinden; het is het laatste spoor. Daar kun je ook je kaartje kopen. Het is meer een soort metro dan echt een trein en daarom ook niet mega snel. De tijden zijn heel onregelmatig dus je doet er goed aan even te kijken wanneer je trein weer terug gaat. Ik had voor vertrek een foto gemaakt van het overzicht. De treinrit duurt ongeveer anderhalf uur.

Toen ik uitstapte volgde ik de borden met citta unesco, wat een flink stuk omlopen was. Simpeler is om gewoon rechtdoor te lopen dat is een stuk korter. (via mazzini en dan Via garibaldi) Je komt dan uit op Piazza del popolo.

Eenmaal in het oude centrum van Alberobello wordt je omgeven door de trulli huisjes. In grove lijn zijn er twee delen, welke gescheiden worden door de straat largo mertellotta (waar ook auto’s rijden). Het toeristische deel en de woonwijk, waar men nog altijd in deze schattige huisjes woont.

Aan deze straat, meer richting piazza del popolo, vindt je het toerist information. Daar kun je eventueel een kaart halen of om informatie vragen al is het allemaal vrij duidelijk.

Alberobello is niet heel groot en je kunt alles op je gemakje prima in een dag gezien hebben. Hoewel het een stiekeme droom van mij is om nog eens in een trullo huisje te overnachten. Er zijn verscheidene B&B’s die dit aanbieden.

Ik heb een opsomming gemaakt van de dingen die echt niet wilt missen in het oude centrum van Alberobello

Rione Monti

Dit is het meer toeristische deel van Alberobello, waar veel winkeltjes zijn te vinden waar leuke souvenirs en hebbedingetjes worden verkocht. Laat jezelf heerlijk verdwalen door de kleine kronkelstraatjes. De mensen zijn er ontzettend gastvrij. Zo lieten bewoners mij naar boven naar hun dakterras, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de trulli huizen van Alberobello. 

alberobello
rione monti

alberobello Alberobello

Aan de Largo mertellotta vindt je als je even door loopt een likeur winkeltje, welke ik als aanrader wil meegeven. De eigenaar is heel vriendelijk en vertelt je graag over de likeurtjes die hij verkoopt, hij liet me zelfs proeven.

Weer even terug is een straat welke een beetje bergopwaarts gaat, de via monte S. Michele. Het is een lange straat met aan weerszijde trulli huisjes. De belangrijkste straat van Rione Monti.

Trullo siamese

talberobello trullo siamese
trullo siamese

Dit is een trullo huisje die zoals de naam al doet vermoeden bestaat uit twee samengevoegde trullo huizen. Het is de enige in zijn soort en daarom een bezoekje waard. Je vindt hem in Rione monti.

Chiesta a trullo

alberobello chesta a trullo
chiesta a trullo

De enigste trullo kerk. Als je de via monte S. Michele helemaal uitloopt kom je hem vanzelf tegen. Het is klein, maar mooi. Al is dat meer van buiten dan van binnen. De inrichting is vrij simpel.

Rione aia Piccola

 alberobello

Dit is het minder toeristische deel van Alberobello, de wijk waar mensen nog altijd in deze geweldige huisjes wonen. (dan leef je toch elke dag in een droom, of niet?) ook hier zijn ze heel gastvrij en kun je vrij rondlopen, maar hou het een beetje netjes. Ik heb verhalen gehoord van toeristen die bij mensen in de tuin lopen of door het raam lopen te gluren, dat zou jezelf ook niet fijn vinden als het je eigen woning betreft toch?  Heb alsjeblieft een beetje respect! 

uitzichtpunt

alberobello
uitzicht over rione monti

alberobello

Niet ver van het toerist information vindt je een fijn uitzichtpunt waar je een mooi uitzicht hebt over de trulli huizen van rione monti aan de overkant.

Museo del Territorio en Museo dell’olio

Voor de geïnteresseerde is er in dit deel ook het museuo del territorio en het museo dell’olio.

Basilica dei santi medici

Dit is Alberobello’s grootste kerk. Gebouwd in 1975 door Adolfo Rollo met een  neoklassieke façade, vervaardigd uit kalksteen. Het is nog even een stukje verder lopen maar daarachter vindt je iets wat je echt  niet mag missen.

Trullo Sovrano ook wel bekend als de Big Trullo

alberbello
big trullo

alberobello

alberobello big trullo
keuken
alberobello
de trap van big trullo
alberobello big trullo
slaapkamer

De “big trullo” is de enige trullo met twee verdiepingen met een vaste trap naar boven. Het is nu ingericht als museum (entree €1,50). Groot is het niet. Het is leuk om het traditioneel ingerichte huisje van binnen te bekijken.

 

Laat weten wat jij van Alberobello vindt in een reactie.